Kutya megérzi a hazug embert

A kutyák megérzik a hazug embereket ez a tanulmány szerint!

Szerző: vargazsanett - 2019.03.09.

Egy híres japán professzor által elvégzett tanulmány igazolta, hogy a kutyák lefülelik a hazug embereket! Sőt! A hazugság után ellenszenvet is mutatnak felé!

Kutya megérzi a hazug embert

A kutya hamarabb utoléri a hazug embert? Vagy hogy is van ez?

 

A kutyák nem engedik, hogy becsapják őket. Olyan emberekre, akik megbízhatatlannak bizonyultak, egy idő után már nem reagálnak barátságosan, sőt ételt sem fogadnak el attól, aki azelőtt becsapta őt.

 

Az Animal Cognition folyóiratban közzétett tanulmányban a híres japán Kyoto Egyetem professzora Akiko Takaoka vezette csapat 34 kutya viselkedését vette szemügyre, egy 3 lépcsős kísérlet keretében.

 

Az első fordulóban a kutyák számára idegen emberek rámutattak az étellel teli tálkákra. A második fordulóban viszont üres tálra mutattak. A harmadik fordulóban ugyanaz a személy ismét a tartályra mutatott, de a kutya most (a második negatív tapasztalat miatt) már nem reagált. A három kör után egy új kísérletező megismételte az első fordulót. A kutyák ismét érdeklődéssel követték az új személyt. Mókás de milyen érdekes, igaz?

 

A kutyák nem tűnnek valami eszesnek, amikor épp a  saját farkukat kergetik, de sok szempontból okos lények. Különösen, amikor a - személyhez vagy más állathoz köthető - bizalomról van szó, úgy tűnik igencsak működik a tudatosság.

 

Először bizalmat szavaznak, de ha becsapják őket ez a bizalom rövid idő alatt elillan.

 

Számos más tanulmány arról is beszámol, hogy az ebek érzékelhetik az emberi érzelmeket. És nemcsak a gazdiét. A legújabb kutatások azt találták, hogy meg tudják mondani a különbséget a boldog és dühös arcok között, megérzik a feszültséget, sőt féltékenységet is mutatnak. Valamint nem fogadnak el ételt attól az embertől sem, aki vitába keveredett azelőtt a gazdijukkal.

 

Takaoka professzor elmondása szerint még további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy jobban megértsük a kutyák viselkedését. Valamint tervezik, hogy farkasokkal is elvégzik ugyanezt a kísérletet, hogy fény derüljön arra, a kutyák ősi leszármazottai - akik nincsenek közvezlen kapcsolatban az emberrel - is hasonlóan profin megérzik-e, ha hazudnak nekik.

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket