Tilos láncon tartani a kutyát

Tilos a kutyát láncon tartani januártól

Szerző: Dominik96 - 2016.01.04.

2012-ben már jelentősen szigorodtak a kutya és egyéb állattartás szabályai, viszont 2016. januárjától egyáltalán nem lehet tartósan kiláncolna a kutyákat.

Nem szabad láncon tartani a kutyát

Szabályváltozás

 

“A láncon tartott kutya frusztrált és rettentő ingerszegény körülmények között él, amitől agresszívvá válhat” – mondta Keller Zoltán kutyakiképző. Állítása szerint két esetben szoktak láncot alkalmazni, ha nincs vagy nem megfelelő a kerítés, vagy ha nem hajlandó a gazda foglalkozni az állattal és csak riasztó és jelző funkciót tölt be. Nem elfogadható egyik indok sem, ugyanis az állatok szenvednek a láncon. Ma Magyarországon több tízezer kutya él láncon, és sajnos úgy látszik, hogy ez az állapot nem fog változni az egyik napról a másikra.

 

Mostantól annak, aki „elfogadható ok vagy körülmény nélkül” oltja ki egy állat életét, 150 ezer forintot kell fizetnie az új rendelkezések értelmében. Az állatkínzást és az állatviadalokat ugyan ekkora összeggel büntetik majd. Aki nem gondoskodik az általa tartott állat biztonságos elhelyezéséről arra 90 ezer forintos bírságot szabhatnak ki, és a nem megfelelő állat szállításért pedig 120 ezer forintos bírságot rónak ki az illetőre. Szóval, ha valaki ezek közül több szabálysértést is elkövet, akkor ezek az összegek összeadódnak.

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket