Leggazdagabb halott hírességek!

Leggazdagabb halott hírességek!

Szerző: mprof - 2016.11.18.

Nem csupán pénzről van szó, a lista remekül mutatja mekkora egy-egy híresség népszerűsége, mennyire kíváncsi az utókor arra, amit ránk hagytak.
A lista a  közötti bruttó keresetet mutatja, ami többek között zenei jogdíjakból, könyvkiadások bevételéből és egyéb licencekből tevődik össze. 

Leggazdagabb halott hírességek!

 

 

 

 

 

10. Richard Rodgers


Elhunyt: 1979.12.30
 
 

A lista 10. helyezettje talán sokak számára nem mond sokat. Az úriember amerikai zeneszerző, dalszövegíró és drámaíró volt, több mint 900 dal és 43 Broadway musical megalkotója. Dalait viszont annál ismerősebbek lehetnek, olyan méltán népszerű zenék dallamát köszönhetjük neki, mint a The my funny Valentine vagy a többek által feldogozott The lady is a tramp. Ez utóbbi szám leghíresebb előadója Frank Sinatra.

2009-ben a Netherland’s Imagem Music Group vette meg a hozzá és szerzőtársához fűződő jogokat.

 Kereset 2010-ben: 7 millió dollár

 

9. George Steinbrenner

 
Elhunyt: 2010.07.13
 
 

A nem olyan régen szívrohamban elhunyt férfi számtalan befektetése mellett a világ talán leghíresebb profi baseball csapatának, a New York Yankees-nek volt a tulajdonosa és főnöke. Maga a csapat is rengeteg bevételt jelent, legfőképpen ha hozzávesszük, hogy a híres Yankees-es, NY-os logó is az ő oltalma alatt állt.

Steinbrenner ikonikus figura volt a sportmenedzselés történetében, amiről sokat elárul, hogy a beceneve egyszerűen így szól: “The Boss”.

Kereset 2010-ben:8 millió dollár

 

8. Albert Einstein

 
Elhunyt: 1955.04.18
 
 

Az összeállítás következő szereplőjét aligha kell bemutatnom bárkinek is. Jelenléte a listán viszont annál meglepőbb lehet, hiszen se milliomos befektető, se egy kimondott rocksztár nem volt. Az elméleti fizikusként tevékenykedő Einstein-t sokan a 20. század legnagyobb tudósának tartják. 1999-ben a Time folyóirat egyenesen az évszázad emberének kiáltotta ki.
Szellemes idézetei és elragadó személyisége közelebb hozta a tudományok világát az emberek szívéhez. A relativitáselmélet kitalálója többek között a Disney által forgalmazott Baby Einstein sorozatnak és a Nintendo által kiadott logikai játéknak köszönheti síron túli bevételét, de megszámlálhatatlanul sok reklámkampányban használják fel a mai napig a tudós arcát.

Kereset 2010-ben: 10 millió dollár

 

7. Dr. Seuss ( Theodor Seuss Geisel)

 
Elhunyt: 1991.09.24
 
 

A Dr. Seuss művésznéven alkotó amerikai írót és karikaturistát nem elsősorban az arca után ismerik fel az emberek. Sokkal inkább ismertek viszont “teremtményei”. A művész jellegzetesen furcsa, de mégis szerethető figurái generációkon óta kedvencei gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Olyan gyermekkönyvek megalkotója, mint a The cat in the hat vagy az évről évre új filmadaptációt szülő How the Grinch Stole christmas

Dr. Seuss tanulságos, mégis szórakoztató alkotásaival a világ talán mai napig legsikeresebb gyermekkönyv írója. A legfőbb bevételt a máig nagyszámú könyveladások és a karakterek filmvászonra kerülés hozzák, újabban pedig már iPhone-on keresztül is hódítanak hősei.

Kereset 2010-ben: 11 millió dollár

 

6. Steig Larsson

 
Elhunyt:2004.11.09
 
 

Svéd író és újságíró. A sors tragikus fintora, hogy művei nem sokkal halála után lettek igazán sikeresek, így ő már nem érhette meg az egyébként megérdemelt hírnevet. Larsson ugyanis a Millennium-trilógia írója. Az eredetileg tíz kötetesre tervezett sorozatból sajnos csak három készült el (de állítólag találtak kéziratot egy negyedik részről is).
Legsikeresebb könyve, a The Girl With The Dragon Tattoo nálunk ‘A tetovált lány’ néven ismeretes. Azon kívül, hogy a történet két részét is filmre vitték, a könyv is bestsellernek számít évek óta. A 44 nyelven kiadott regény az e-könyvek piacán is tarolt, az Amazon több mint egymillió példányt adott el belőle ilyen formátumban.

Kereset 2010-ben:15 millió dollár

 

5. John Lennon

 
Elhunyt: 1980.10.08
 
 

Zavarban van ilyenkor az ember, mit is emeljen ki John Lennon-nal kapcsolatban. A 20. század egyik legnagyobb hatású énekese, zeneszerző, költő, a The Beatles zenekar oszlopos tagja, békeharcos. Egy biztos, örökké a történelem nagyjai közé fog tartozni.
Gyilkosságát a mai napig kételyek övezik.

A kerek napszemüveget újra és újra divatba hozó sztár népszerűsége máig töretlen. A lemezeladásokból származó jogdíjakat ráadásul még a 2009-ben kiadott The Beatles: Rock Band számítógépes játék is megfejelte néhány millióval.

Kereset 2010-ben: 17 millió dollár

 

4. Charles Schulz

 
Elhunyt: 2000.02.12
 
 

Schulz a Peanuts képregények szerzője, az ő fantáziájának szülöttei többek között Charlie Brown és Snoopy. Képregényei ma a világ 75 országában jelennek meg nap mint nap, több mint 2200 újságban.

A kedves figurák népszerűségét mi se mutatja jobban, mint az hogy a Schulz által alkotott karakterek jogai nemrégiben cseréltek gazdát, nem kevesebb mint 175 millió dollárért. 

Kereset 2010-ben:33 millió dollár

 

3. J.R.R.Tolkein

Elhunyt:  1973.09.02

 

Teljes nevén John Ronald Reuel Tolkien az Oxfordi Egyetem angol nyelv és irodalom professzora. Bár számos tudományos munkája és irodalmi műve ismert, a népszerűséget A Gyűrűk Ura könyvsorozat hozta meg számára. Bizonyára megelégedéssel töltötte volna el, ha láthatja hogy regényei és az azokból készült filmek évtizedes eladási rekordokat döntögetnek, és nem mellesleg fiatalok milliói körében hozták újra divatba az olvasást. A modern fantasy atyjaként emlegetett Tolkien minden bizonnyal fog még a későbbi Forbes listákon is szerepelni, hiszen néhány hete kezdték el forgatni a The Hobbit című könyvét feldolgozó filmet.

Kereset 2010-ben:50 millió dollár

 

2. Elvis Presley

 
Elhunyt: 1977.08.16
 
 

A Király nem először szerepel az összeállításban, szinte minden évben ott van a legjobbak között. Legendás dalain úgy tűnik nem fog az idő vasfoga, idős és fiatal egyaránt hallott már legalább egy Elvis számot. Feldolgozások százai öregbítik hírnevét, és legalább olyan ismert Japánban, mint szülőhazájában.

Nem csoda hát hogy nem csak a CD-i kelendőek, Elvis nevével szinte bármit el lehet adni, a játékfigurától kezdve a ruhaneműn át egészen az Elvis témájú bahamai hajóútig.
Szinte lehetetlen megmondani, vajon ki fog-e menni valaha a divatból, vagy még ükunokáink lebegő autóinak szélvédőjén is ott fog-e táncolni a feltapasztható Elvis-figura.

Kereset 2010-ben:60 millió dollár

 

1. Michael Jackson

 
Elhunyt: 2009.06.25
 
 
 

A pop királya, a Jackson család hetedik gyermeke. Tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála megrázta a világot.
A fiatal gyermekkora óta ismert énekes élete mindenképpen egyedülálló. Talán a sokak által irigyelt sorsa volt az ő tragédiája is, hiszen világ életében sztár volt, aki körül folyamatosan repkedtek a dollár milliók. Márpedig ahol ennyi pénz van, ott nincs hiány irigyekben sem. Botrányokkal teli pályájának valódi arcáról éppen ezért senki nem tudhatja, mi az igazság.

Nem mondok talán meglepő dolgot azzal, hogy halála után minden addigi szintet túlszárnyaltak a vele kapcsolatos eladások.
Az viszont már annál érdekesebb lehet, hogy a lista első helyezettje minden elő és eltávozott hírességnél többet keresett az elmúlt évben, sőt a két legjövedelmezőbb zenekar, az U2 és az AC/DC bevételét összeadva is még mindig Jackson maradna az aranyérmes.

Kereset 2010-ben:275 millió dollár

 

 


 


 
 


 

 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket