Azért halnak ki az állatok, mert nem találjuk őket elég aranyosnak

Sokkoló újdonság az állatvilágban: csak a legaranyosabbak élik túl!

Szerző: kvothe - 2017.01.13.

Tudtad, hogy számos állatfaj azért van kihalófélben, mert nem szeretjük őket? Szomorú, de ez az igazság!

Azért halnak ki az állatok, mert nem találjuk őket elég aranyosnak

Bizonyára ismerős a természetes kiválasztódás alapelve, miszerint a legjobb alkalmazkodóképességűeknek van legjobb esélyük a túlélésre. Ez azt jelenti, hogy az evolúció során azok az állatok élnek túl, amelyek a legerősebbek és legjobban tudnak környezetük változásához alkalmazkodni. Manapság azonban a tudósok megfigyeltek egy új irányzatot, amelyben a legcukibb tud túlélni.

 

Mint tudjuk, sok állatfaj van kihalófélben vagy a veszélyeztetettek listáján. Mindenki tudna olyan állatokat mondani, amelyeket az ember sikeresen megvédett, segített a fajfenntartásban.

 

 

Ezek a törekvések leginkább a pandákra, jegesmedvékre, tigrisekre és elefántokra vonatkoznak. Bár nincsenek veszélyeztetett státuszban, a kutyák is kiemelt figyelmünket élvezik. Természetesen nem bűn megvédeni kedvenc állatainkat, de ha túl sokat törődünk velük, más fontos fajok kihalását kockáztatjuk.

 

Ernie Small, egy kanadai állatorvos és tudós szerint manapság a fajfenntartás elősegítése szinte kizárólag a „szép és hasznos fajoknak” jár. A Journal of Biodiversity-ben publikált cikkében, ami „Az új Noé bárkája” címet viseli, Small leírja, hogy az ember hajlamos a saját mércéje szerinti szépség és hasznosság alapján megítélni, hogy melyik faj éljen túl; szépek, aranyosak, vagy amelynek valamilyen üzleti értéke van (például tenger gyümölcsei: tonhal, lazac, stb.)

 

De mik ezek a szempontok? Mely állatokat szeretünk és kiket hanyagolunk halálra?

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket