A Földön kapható legdrágább kávé már nem a Kopi Luwak!

Elefántürülékből készül a világ legdrágább kávéja!

Szerző: bohacs - 2020.07.29.

Bizony, sok-sok év után, Thaiföldön beköszönt a piacra egy új kávékülönlegesség, ami cseppet sem kevésbé megbotránkoztatóbb, mint az indonéz elődje. 

Ez a legdrágább kávé

Már régebben sokkolta a világot a híres Kopi Luwak kávé, mely egy indonéz különlegesség. Aki esetleg nem ismerné, érdemes utánajárni mivel rendkívüli érdekesség. Ez a kávé ugyanis roppan egyedi módon készül. Akinek könnyedén felfordul a gyomra, most ugorja át a következő sorokat, mert nem túl étvágygerjesztő folyamatokról lesz szó!

 

A közönséges pálmasodró (Luwak) nevű, cibetmacskafélék családjába tartozó kis négylábú ürülékéből főzik a kávét. A még nyers, vörösesszínű kávészemeket elfogyasztja az állat, majd ezután a babok puha héját megemészti. Bármilyen meglepő is, a kávébab többi része azonban áthalad a bélrendszerén és ezt később egész formában ki is üríti. A vállalkozó szellemű munkások pedig kézzel kiválogatják az értékes szemeket. A Kopi jelentése egyébként: kávé.

 

Sokáig ez a kávé volt a világ legdrágábbja, ugyanis egy kiló 1320 dollárba, azaz 390 ezer Ft-ba kerül. Ha azonban csak egy kis kóstolóra vágyunk kb. 10 ezer Ft-ért vásárolhatunk egy csészével is. Most azonban lekerült a dobogó első fokáról a Kopi Luwak, hiszen létrejött a Black Ivory nevű ital.

 

Talán már nem is lesz olyan meglepő, de ez a szürcsölnivaló is állati ürülékből készül. Ebben az esetben azonban elefántok segítik a gyártást. Thai ormányosok fogyasztják el a gondosan kiválogatott és leszüretelt kávészemeket, majd ezeket enyhén megemésztett formájukban kiürítik magukból. Az ürítést követően a dolgozók ebben az esetben is kézzel válogatják az értékes szemeket. Miután a szelektációnak vége, az erős napsütés segítségével megszárítják a finomított terméket. A kávé főzése is egyedi módon történik. Egy hajdani eljárást alkalmaznak a thaiok, amit még a XIX. századi Ausztriában tökéletesítettek.

 

A kávészemek egyébként thai arabica típusúak. A növényt a tengerszint felett, kb. 1500 m magasságban található ültetvényeken termesztik és a betakarítás is itt történik. A következő oldalon folytatom! 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket