notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A Földön kapható legdrágább kávé már nem a Kopi Luwak!

hirdetes

Elefántürülékből készül a világ legdrágább kávéja!

Oláh Tamás
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ez a legdrágább kávé

A végtermék, azaz a kávé maga enyhén kesernyés ízű, a hozzáértők pedig elárulták, hogy ennek oka, hogy az állatok gyomorenzimei a kávéban található fehérjét teljesen lebontják. Ettől függetlenül sokan állítják, hogy számukra inkább diófélékhez, csokoládéhoz hasonlít az ital íze, de olyan is van, aki gyümölcsösnek, egyenesen fűszeresnek érzi a zamatát.

Az italkülönlegességet egyébként a Maldív-szigeteken, az Anantara Resorts hoteleiben kezdték el árusítani. Nagy ritkaságnak számít, jelenleg összesen 50 kilogramm van belőle, mivel az elefántok bélfolyamatai roppant hosszú ideig tartanak. 1 kg pörkölt kávéhoz több mint 10 000 kávészem szükséges. Ennek „betakarítása” elég hosszú ideig tart és sajnos nem túl kellemes munka. 

hirdetes

Mivel ilyen speciális körülmények és folyamatos szükségesek a Black Ivory elkészítéséhez így évente pusztán 2-3 kiló van belőle. Éppen ennek a ritkaságnak és hosszú folyamatnak köszönhető, hogy az ára is elég borsos. Az elefánt ürülékből készült forró ital, dupla annyiba kerül, mint a Kopi Luwak, 1 kilogramm 600 ezer Ft. 

A harmadik híres kávéféle, mely állat ürülékből készül a Jacu Bird. Ez a különlegesség Brazíliában született meg, egy aprócska 50 hektáros kávéültetvényen. Ebben a térségben őshonos a dél-amerikai Jacu madár is. Érdekes módon a madárnak nem a kávészemeket kell elfogyasztania, hanem a kávécserje vörös cseresznyéjét.

hirdetes

Miután a bogyókat elfogyasztották a madarak, rövid idő alatt, (fél-1 óra) át is halad az rajtuk. Mivel emésztőrendszerük kissé fejletlen, így a szemek csupán enyhén erjedt formában kerülnek ki, bélsár formájában.

Ezután pedig már a megszokott módon a válogatás következik. Ami érdekes, az az, hogy állítólag a madarak ürüléke teljesen szagtalan, így talán ez a munkafolyamat egy kissé könnyebben elviselhető. Miután kiválogatták a színvonalas szemeket 3 hónapig szárítják és tisztítják azokat. A Jacu Bird a Black Ivory-tól különbözően nem kesernyés ízű, hanem inkább lágy utóíz követi a fogyasztását. 1 kilogramm kb. 280 ezer Ft-ba kerül.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

DIY

A DIY egy angol kifejezés rövidítése, mégpedig a Do It Yourself, azaz Csináld magad... Tovább

Papír

A papír egy szilárd anyag, amelyre kézzel írjuk a szöveget, illetve gyakran használt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség