Lehet, hogy törlik az egész 2020-as Forma 1-es szezont a koronavírus miatt

Lehet, hogy törlik az egész 2020-as Forma 1-es szezont

Szerző: noemivida - 2020.04.15.

Már javában tartania kellene a Forma 1-es szezonnak is, de sok más sportrendezvénnyel együtt a nagydíj hétvégék is szép sorban törölve lettek a koronavírus járvány miatt. ddig egészen pontosan 9 versenyt töröltek, vagy halasztottak el előre nem látható, későbbi időpontba. Hivatalosan a június 26-28. hétvégén startolhat el a száguldó cirkusz Franciaországban, de még semmi sem biztos. Vannak olyan szakértők, akik szerint a legjobb lenne véget venni ennek a bizonytalanságnak, és törölni az egész 2020-as évadot.

Így alakul a forma 1-es idei szezonja a koronavírus miatt

9 versenyt halasztottak, vagy töröltek eddig, de a többi sem biztos

Nem elég, hogy az egyébként rekord számú, 22 versenyhétvége közül, 9-et már lefújtak, vagy elhalasztottak, az elkövetkezők sorsa sem biztos. Most éppen a soron következő szezonindító verseny, a június 26-28. versenyhétvége került közvetlen veszélybe, miután Emmanuel Macron módosította a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás időpontját. A módosítás szerint legkorábban május 11-én oldják fel a koronavírus-járvány megfékezése érdekében életbe lépett kijárási korlátozásokat, és július közepéig biztosan nem lehet nagy tömegeket vonzó eseményeket rendezni az országban, tehát a versenyt sem lehet megtartani. De a lemondását hivatalosan még nem jelentették be. 

 

Van értelme tovább várni?

Ahogyan közelednek a versenyhétvégék, szép sorban mondják le őket. Mi is többször beszámoltunk már róla, hogy mikor mennyire tolták ki a szezont, és csak egyre messzebb kerül a kezdés időpontja. Március közepén startolt volna a 2020-as szezon, de az utolsó pillanatban, a szabadedzések megrendezése után, amikor már több csapattag is megfertőződött koronavírussal lefújták a versenyt és az időmérőt is, ezt követően pedig szép sorjában törölték a bahreini, a vietnami, a kínai, a holland, a spanyol, a monacói, azeri, majd kanadai versenyeket is. Bár a Nemzetközi Automobil-szövetséget, azaz a FIA elnöke bízik benne, hogy nyáron elindulhat végre Forma 1, más szakemberek szerint inkább le kellene fújni az egész szezont.

 

Jobb lenne véget vetni a bizonytalanságnak

Bár még nyárig van idő, Max Mosley, a FIA korábbi elnöke azt javasolja, hogy az egész 2020-as Forma 1-es szezont mondják le, és vessenek véget a koronavírus miatt kialakult bizonytalanságnak, annak érdekében, hogy mind a versenyzők, mind a csapatok tudatosan tudjanak tervezni, és készülni az elkövetkezendő időkre. Véleménye szerint egyáltalán nincs arra garancia, hogy a versenyek elindulhatnak nyáron, ezért nincs értelme tovább várni.

 

Pénzügyi katasztrófa lenne zárt kapuk mögött versenyt rendezni

Max Mosley nem javasolja, hogy zárt kapuk mögött rendezzék meg ezeket a versenyeket, hiszen vélemény szerint az teljes pénzügyi katasztrófa lenne. Persze, a semminél ez is jobb megoldás, ettől az opciótól sem zárkóztak el teljesen a csapatok. Egy biztos, ez a szezon teljesen másképp fog zajlani, mint ahogyan eltervezték, feltéve, ha lezajlik egyáltalán. Több lehetséges forgatókönyv is van, amit persze a vírus terjedése is befolyásol, még az is lehet, hogy Magyarországon szervezik meg a szezonnyitó nagydíjat. 
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket