Levegővel működő busz Japánban, ami vizet bocsájt ki.

Levegővel működő buszokat találtak fel a japánok, mi meg aggódunk a benzinárak miatt...

Szerző: vargazsanett - 2019.04.23.

Japán legújabb találmánya egy olyan busz, ami levegővel működik és vizet bocsájt ki! Hihetetlen mennyivel előrébb vannak a technológiai fejlődésben, mint az európaiak.

Levegővel működő busz Japánban, ami vizet bocsájt ki.

Mind tudjuk, hogy Japán jóval előrébb tart a fejlődésben, mint Európa. A legújabb technikájuk pedig egyenesen lenyűgöző. Olyan autóbuszokat gyártottak, amelyek levegővel mennek és vizet bocsájtanak ki.

 

Egy Golovnin nevű blogger meg is osztotta a Facebookon véleményét. Azt írja, hogy most látott először olyan buszokat, melyek üzemanyaga a hidrogén (amit a levegő oxigénjéből nyernek). Amennyiben ez a fajta módszer hosszútávon is beválik, már semmi nem fogja elválasztani a Japánokat attól, hogy végleg elbúcsúzzanak a benzinnel működő járművektől.
 

A levegővel működő busz mechanikája a következő:


Az úgynevezett hidrogénmotor, oxigént és hidrogént egyesít, ebből pedig víz keletkezik. Mint a legtöbb fizikai folyamat, így ez is jár némi hőleadással, tehát hőt és vízgőzt is a légkörbe bocsát. Ennek a folyamatnak az energiája pedig megmozgatja a villanymotort, ebből pedig áram termelődik.

 

Golovnin szerint ez a rendszer rendkívül környezetbarát és sokféleképpen meggátolná a légszennyezést, de van egy szépséghibája. Sajnos egyelőre nagyon drága az előállítása ezeknek a buszoknak, illetve elég kevés helyen van megfelelően kiépített infrastruktúra a hidrogén visszatöltésére.
Például egy Toyota Miraj, hidrogénhajtású kocsi, ma 63 ezer dollárba kerül, ami átszámolva majdnem 18 milliárd forint.

 

A japán kormány célja, hogy 6 éven belül az ilyen meghajtású autók ára körülbelül 20 ezer dollárnál megálljon (kb. 6 milliór forint).
Folyamatban van több hidrogéntöltő állomás építése, illetve a hálózat bővítése is.
Egyelőre főként az önkormányzatok vásárolnak ilyen járműveket, hogy példát mutassanak a lakosságnak, illetve motiválják őket a környezetbarátabb életmódra.

 

Szerencsére ez úgy tűnik sikeres is, ugyanis a már említett Toyota modell kereslete folyamatosan növekedik. Ma rengeteg hibrid (elektromos és benzines működésű) autót gyártanak, szerencsére ezek is rendkívül kelendőek.
 

Ha mindannyian teszünk egy apró lépést a környezettudatos életmód felé, az a Földünknek már egy óriási lépés!

 

fotó: celebritieslab.xyz

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket