Ezért szeretnek az intelligens emberek egyedül lenni

Tudtad, hogy a magányos emberek miért intelligensebbek mindenki másnál?

Szerző: kvothe - 2020.04.14.

Ha jobban érzed magad egyedül, akkor jó eséllyel te is a legintelligensebb emberek közé tartozol – állítja egy tanulmány.

Ezért szeretnek az intelligens emberek egyedül lenni

A pszichológusok számára már körvonalazódott, hogy mi teszi az embert boldoggá. A tánc gyönyörködtet. A természetben eltöltött idő is élvezettel tölt el, a legtöbb embert pedig elégedettség tölti el, ha jóbarátaik társaságában vannak. Hacsak nem vagy nagyon okos.

 

Egy pszichológiával foglalkozó brit magazinban (British Journal of Psychology) Norman Li és Satoshi Kanazawa közzétettek egy jelentést, miszerint a magasan fejlett intelligenciával rendelkező emberek kevésbé érzik kiteljesedettnek magukat társasági helyzetekben. Ők napjaink Sherlockjai és Newt Scamandersei, akik sokkal szívesebben töltik idejüket magányban.

 

A kutatók kielemezték azt a 15 197 megválaszolt kérdőívet, amit 18 és 28 év közötti személyek töltöttek ki. Az adatok elemzése után kimutatták, hogy a nyüzsgő embertömegekben eltöltött idő boldogtalansághoz, míg a barátokkal való társalgás az ellenkezőjéhez vezet, kivéve ha a megkérdezett személy rendkívül intelligens.

 

Li és Kanazawa a jelenséget az úgynevezett „boldogság szavanna-elméletével” magyarázzák, aminek alapja a jelen kor és a pleisztocén kor közötti hasonlóság. Az elmélet lényege, hogy az elégedettségérzetet nem csak jelenkori események befolyásolják, hanem az is számottevő tényező, hogy őseink hogy reagáltak volna az adott eseményre. Az evolúciós pszichológusok elmélete alapján az emberi agy egy őskori környezethez szokott hozzá és alkalmazkodott, ezért agyunknak olykor nehezére esik megérteni napjaink problémáit és megoldást találni rájuk.

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket