notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Ezért szeretnek az intelligens emberek egyedül lenni

hirdetes

Tudtad, hogy a magányos emberek miért intelligensebbek mindenki másnál?

MC
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha jobban érzed magad egyedül, akkor jó eséllyel te is a legintelligensebb emberek közé tartozol – állítja egy tanulmány.

Ezért szeretnek az intelligens emberek egyedül lenni

A pszichológusok számára már körvonalazódott, hogy mi teszi az embert boldoggá. A tánc gyönyörködtet. A természetben eltöltött idő is élvezettel tölt el, a legtöbb embert pedig elégedettség tölti el, ha jóbarátaik társaságában vannak. Hacsak nem vagy nagyon okos.

Egy pszichológiával foglalkozó brit magazinban (British Journal of Psychology) Norman Li és Satoshi Kanazawa közzétettek egy jelentést, miszerint a magasan fejlett intelligenciával rendelkező emberek kevésbé érzik kiteljesedettnek magukat társasági helyzetekben. Ők napjaink Sherlockjai és Newt Scamandersei, akik sokkal szívesebben töltik idejüket magányban.

hirdetes
hirdetes

A kutatók kielemezték azt a 15 197 megválaszolt kérdőívet, amit 18 és 28 év közötti személyek töltöttek ki. Az adatok elemzése után kimutatták, hogy a nyüzsgő embertömegekben eltöltött idő boldogtalansághoz, míg a barátokkal való társalgás az ellenkezőjéhez vezet, kivéve ha a megkérdezett személy rendkívül intelligens.

Li és Kanazawa a jelenséget az úgynevezett „boldogság szavanna-elméletével” magyarázzák, aminek alapja a jelen kor és a pleisztocén kor közötti hasonlóság. Az elmélet lényege, hogy az elégedettségérzetet nem csak jelenkori események befolyásolják, hanem az is számottevő tényező, hogy őseink hogy reagáltak volna az adott eseményre. Az evolúciós pszichológusok elmélete alapján az emberi agy egy őskori környezethez szokott hozzá és alkalmazkodott, ezért agyunknak olykor nehezére esik megérteni napjaink problémáit és megoldást találni rájuk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Béka

A béka első sorban természetesen egy hidegvérű hüllőfajta, amely többnyire nedves, vizes... Tovább

Tej

A tej egy emlősök által előállított folyadék, amelyet első sorban utódjaik táplálására... Tovább

Tovább a lexikonra