notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Legnagyobb magyarországi katasztrófák

hirdetes

A legnagyobb magyarországi katasztrófák

Oláh Tamás
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A történelem tele van hírhedt balesetekkel, természeti és egyéb katasztrófákkal, de hazánk történelméből is több ilyen esetet ismerünk. Nem egyszer okoztak már felbecsülhetetlen károkat járványok, természeti csapások vagy éppen az emberi gondatlanság.

Legnagyobb magyarországi katasztrófák

Komáromi földrengés

Habár a Kárpát-medence nem a tektonikailag legaktívabb terület a medencében 25 000 földrengésről készült írásos feljegyzés, de ezek nagy része csak minimálisan vagy egyáltalán nem volt észlelhető az emberek számára. Voltak olyan esetek is melyek már az ötös szintet is megütötték Richter-skálán. Ez volt Magyarország legpusztítóbb földrengése. 1763-ban földrengésben a város harmada elpusztult az áldozatok száma pedig valahol 200 és 300 között volt.

Pesti árvíz

Az 1838-as árvíz során az év eleji nagy mennyiségű eső megfagyott majd márciusi árhullám során rengeteg víz és jég indult meg. A magas mennyiségű jég a magyar szakaszon eltorlaszolta a folyót és több helyen is duzzasztógátként funkcionált. Egyszer csak egy nagyobb jégtorlasz át szakadt és a Duna elöntötte a főváros pesti oldalát. Hiába emeltek már korábban gátakat ezek nem voltak elég magasak ahhoz, hogy megfékezzék a folyót.

hirdetes
hirdetes

Szegedi árvíz

A 19. század második felében Szegednél szakadt át a Tisza egyik gátja. Szeged városa teljes mértékben víz alá került, amiben szintén 151 helyi lakos vesztette életét. Közel 5500 ház omlott össze és csak 265 maradt teljesen épen. Ez az árvíz lehetőséget adott Szeged teljes újjáépítésére így a városban olyan megoldások keletkeztek, melyek Európa szerte ritkaságszámba mennek.

Miskolci árvíz

Ez volt Magyarország legtöbb ember életét követelő árvize, amely 1878-ban csapott le. Ezt az árvizet nem olvadások, hanem egy nagy nyári zápor okozta melynek következtében a környező patakok kiöntöttek és elárasztották az egész várost. A víz helyenként 4-6 méter magas volt és elpusztította a belváros nagy részét. A víz fél métert emelkedett percenként, így menekülni szinte lehetetlen volt. Csak Miskolcon 2200 épület semmisült meg és az áldozatok száma is 400 fölött volt. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Fotó

A fényképezőgépekkel fényképeket, vagyis fotókat készíthetünk. Ezek egy adott pillanat... Tovább

Televízió

A televíziók a legtöbb háztartásban megtalálható készülékek, amik már a 20. század óta... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség