A magyar labdarúgás vége

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2019. Február 24. - Mátyás
hirdetes
 | Szerző: Doszpoly Tamás
címkék: Minden, ami sport

A magyar labdarúgás és 1956

hirdetes
A Magyar labdarúgás az 1956-os forradalommal tűnt el

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nehéz megmondani, hogy mi lett volna akkor, ha az 56-os forradalom után nem veszítjük el labdarúgásunk csillagait, s bár a ha-val kezdődő mondatoknak nincs értelme, nézzük milyen változást hozott a sportéletben a forradalom szele.

 

Puskás Ferenc, Czibor Zoltán, Kocsis Sándor, mind a forradalom miatt távoztak. 1952-ben még olimpiát nyertünk Helsinkiben, kicsivel később ez 180 fokos fordulatot vett. Amíg labdarúgásunk egész Európa és a világ élvonalába tartozott, a játékosaink keresettek voltak világszerte. Kulcsembereink távozásának oka nagyrészt politikai eseményekhez köthetők, különösen a 1945, majd az 1956-os forradalom után, amikor Magyarország akkor beláthatatlanul hosszú időre egy, a világtól hermetikusan elzárt birodalom érdekszférájának része lett. 1945 és 1979 között - ekkortól a magyar futball- s persze a pártvezetés engedélyével szűkös számban ugyan, de legálisan is külföldi szerződést köthettek játékosaink - több száz labdarúgó, közöttük világszínvonalú tehetségek hagyták el illegálisan az országot - "disszidáltak", ahogy a köznyelv mondta akkortájt - sokan nagyobb karriert is befutottak, ám közülük kettőnek - Puskás Ferencnek és Varga Zoltánnak - a pályafutására önmagán túlmutató modell-értékként is tekinthetünk.

hirdetes

 

A nagyobb méretű elvándorlás kezdete az első világháborús összeomlás, a forradalmak hozta létbizonytalanság, meg a trianoni békediktátum idejére s az utána való esztendőkre tehető. A harmadára zsugorított s évekre  karanténba zárt (az 1920-as olimpiára nem kaptunk meghívót, s Nagy Britannia még Magyarországnak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségből való kirekesztésével is próbálkozott), gazdaságilag is megroggyant csonka-országból sokan - köztük neves labdarúgók - menekültek- távoztak el.

 

Ha valaki Spanyolországban jár (még inkább Madridban) és valamilyen okból megemlíti Puskás nevét, vagy szimplán kiderül, hogy az illető magyar; rögtön hálás fogadtatásra és dicsérő szavakra számíthat. Puskás a Real Madridban 179 mérkőzésen 159 gólt szerzett, tehát ha úgy vesszük, olyan népszerűségnek örvendett (Di Stéfanóval karöltve) mint manapság Cristiano Ronaldo. Közel harminc évesen került a Királyi Gárdához, ami visszavonulása időpontja is lehetett volna, ám karrierje csúcspontjává vált ez az időszak.

 

A Barcelona másik két magyart szerződtetett le, Kocsis Sándort és Czibor Zoltánt. Előbbi 61-ig, utóbbi 66-ig maradt a gránátvörös-kékeknél, és Puskáshoz hasonló népszerűséget ért el. 

hirdetes
hirdetes

Elhozták a magyarok az aranyérmet a horgász világbajnokságról!

Fantasztikus sikert ünnepelhetünk, hiszen a magyar horgászok lettek a világ legjobbjai! Elhozták az aranyérmet a horgász világbajnokságról! Ismét...

5 dolog, ami a boldog párokra jellemző

Egy boldog párkapcsolatban vannak alapvető szabályok, úgy mint az őszinteség, az egymás iránti szeretet és tisztelet. De nézzük mi kell még ahhoz,...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.