notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Magyar remény Afrikában

hirdetes

Magyar remény Afrikában

Sz. D.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Pénztelenség és éhezés mindenfelé a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Kinshasa város egyik nyomornegyedében közel hatszáz gyerek tanul magyar zászlóval az egyenruháján, egy magyar alapítványnak köszönhetően.

Pénztelenség és éhezés mindenfelé a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Kinshasa város egyik nyomornegyedében közel hatszáz gyerek tanul magyar zászlóval az egyenruháján, egy magyar alapítványnak köszönhetően.

 

 

Kinshasa egyik nyomornegyedének szélén áll egy sárga épület melynek homlokzatára magyar zászló van felfestve és mellé egy felirat: Segíteni kiváltság.

 

 

Több mint 10 éve egy magyar alapítvány, az Afrikáért Alapítvány üzemeltet egy általános és egy középiskolát a településen. A szervezetet egy Magyarországon élő, de a kongói országból származó személy France Mutombo hozta létre.  Az iskola, mielőtt az alapítvány átvette volna leginkább egy disznóólra hasonlított, de az intézmény folyamatos átalakításokon esett át az évek során, lehetőséget adva a mára már, több mint 600 gyereknek a tanulásra.

 

 

Az iskola udvarán december óta folynak a munkálatok az épület további bővítése érdekében és májusra, ha minden jól halad, az intézmény tovább bővül három tanteremmel és egy négy részből álló irodaegységgel. A befejeződő munkálatok után az iskolában létrejöhet a környék első érettségi központja, mely hatalmas presztízzsel bírna.

hirdetes

Az intézmény a további új építményeknek köszönhetően, még inkább ki fog tűnni a nyomornegyed viskói közül. Egy szépen megépített iskola a szemét, a nyomor és a roskadozó faházak között.

 

Az iskola tantermeiben gyakran, akár 50-en is összezsúfolódnak. A termekben a padokon, a táblákon kívül semmi sem található és minden diák egyenruhában jár a helyi iskolába, melyre egy magyar zászló van felvarrva. A tanmenet magyar szemmel nézve igazán szokatlan, semmi fegyelem, folyamatos zsörtölődés és trécselés.

 

A tanári fizetés nem túl magas és előfordul, hogy az oktató ezt a pénzt is 2-3 hónap csúszással kapja meg. Elmondásuk szerint egy állami iskolában megteheti az ember, hogy nem nyújtja az órákon a legjobbját, vagy éppen nem megy be tanítani, hiszen ilyen esetekben sem rúgják ki. Ha nincs pénz, nincs motivációja tanároknak.

hirdetes

 

 

Ilyen eseteket hallva és olvasva az emberben felvetődik egy kérdés, vajon a mindennapi megélhetésen kívül lehet-e más életcélja az, ilyen körülmények között élőknek. Ahol, aki már naponta kétszer tud étkezni az már kiváltságosnak, számít. A legtöbb kongóinak csak ez lebeghet a szeme előtt, hiszen nagyon kevesen vannak azok, akik álmodhatnak arról, hogy egyszer esetleg jobb körülmények között Európában élhetnek.

 

forrás: www.origo.hu, afrikaert.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Okostelefon

Az utóbbi évek során rohamosan terjedtek az okostelefonok, amiket már szinte minden... Tovább

Tűzbiztos széf

Manapság nem elég, ha széfünk feltörés, lopás ellen nyújt általános... Tovább

Tovább a lexikonra