Magyar remény Afrikában

Magyar remény Afrikában

Szerző: szdavid - 2014.01.28.

Pénztelenség és éhezés mindenfelé a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Kinshasa város egyik nyomornegyedében közel hatszáz gyerek tanul magyar zászlóval az egyenruháján, egy magyar alapítványnak köszönhetően.

Pénztelenség és éhezés mindenfelé a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Kinshasa város egyik nyomornegyedében közel hatszáz gyerek tanul magyar zászlóval az egyenruháján, egy magyar alapítványnak köszönhetően.

 

 

Kinshasa egyik nyomornegyedének szélén áll egy sárga épület melynek homlokzatára magyar zászló van felfestve és mellé egy felirat: Segíteni kiváltság.

 

 

Több mint 10 éve egy magyar alapítvány, az Afrikáért Alapítvány üzemeltet egy általános és egy középiskolát a településen. A szervezetet egy Magyarországon élő, de a kongói országból származó személy France Mutombo hozta létre.  Az iskola, mielőtt az alapítvány átvette volna leginkább egy disznóólra hasonlított, de az intézmény folyamatos átalakításokon esett át az évek során, lehetőséget adva a mára már, több mint 600 gyereknek a tanulásra.

 

 

Az iskola udvarán december óta folynak a munkálatok az épület további bővítése érdekében és májusra, ha minden jól halad, az intézmény tovább bővül három tanteremmel és egy négy részből álló irodaegységgel. A befejeződő munkálatok után az iskolában létrejöhet a környék első érettségi központja, mely hatalmas presztízzsel bírna.

Az intézmény a további új építményeknek köszönhetően, még inkább ki fog tűnni a nyomornegyed viskói közül. Egy szépen megépített iskola a szemét, a nyomor és a roskadozó faházak között.

 

Az iskola tantermeiben gyakran, akár 50-en is összezsúfolódnak. A termekben a padokon, a táblákon kívül semmi sem található és minden diák egyenruhában jár a helyi iskolába, melyre egy magyar zászló van felvarrva. A tanmenet magyar szemmel nézve igazán szokatlan, semmi fegyelem, folyamatos zsörtölődés és trécselés.

 

A tanári fizetés nem túl magas és előfordul, hogy az oktató ezt a pénzt is 2-3 hónap csúszással kapja meg. Elmondásuk szerint egy állami iskolában megteheti az ember, hogy nem nyújtja az órákon a legjobbját, vagy éppen nem megy be tanítani, hiszen ilyen esetekben sem rúgják ki. Ha nincs pénz, nincs motivációja tanároknak.

 

 

Ilyen eseteket hallva és olvasva az emberben felvetődik egy kérdés, vajon a mindennapi megélhetésen kívül lehet-e más életcélja az, ilyen körülmények között élőknek. Ahol, aki már naponta kétszer tud étkezni az már kiváltságosnak, számít. A legtöbb kongóinak csak ez lebeghet a szeme előtt, hiszen nagyon kevesen vannak azok, akik álmodhatnak arról, hogy egyszer esetleg jobb körülmények között Európában élhetnek.

 

forrás: www.origo.hu, afrikaert.hu

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket