notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Barényi Béla magyar mérnök

hirdetes

Magyar találmány a Volkswagen Bogár

Bettina
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Barényi Béla a magyarok egyik legnagyobb büszkesége, de mégis feledésbe ment a neve….

Barényi Béla

Bizonyára kevesen tudják, hogy egy magyar ember volt valójában a Volkswagen Bogár autó megálmodója. A Mercedes-Benznel jelentkezett egy mérnök, aki az interjún ennyit mondott: Uraim, önök mindent rosszul csinálnak! Ezt a mérnököt bizony azonnal felvették és ő volt a gyár biztonságtechnikai részlegének az irányítója egészen 1972-ig! Kiről van szó? Ő az itthon sajnos alig ismert Barényi Béla! 1907-ben született a magyar Barényi Jenő katonatiszt fiaként, aki egy nagyon gazdag osztrák gyáros lányát vette el feleségül. A kis Béla ezért nem hazánkban, hanem Ausztriában, Hirtenbergben született. Már a kezdetektől fogva az autók és a technika világa iránt érdeklődött, így 19 évesen elvégezte a műszaki főiskolát és egy osztrák autógyárnál jelentkezett mérnöki munkára. Akkoriban nem volt sok embernek autója, csak a gazdagoknak és a kiváltságosoknak, de ő másképpen gondolkodott. Barényi Béla népautóban kezdett el gondolkodni. Első terveit a fiőiskolán készíetette, majd 1929-ben közzétette az általa megálmodott gépkocsi összes részletét. 

Naiv volt, hiszen ő lepődött meg a legjobban mikor 1936-ban Ferdinand Porsche – Adolf Hitler kérte fel, hogy tervezzen olcsó népautót – előállt azokkal a tervekkel, ami mind látványban, mind műszaki technikában az ő által tervezett autó másolata volt.  Barényi Béla nagyon elkeseredett, de ezt nem vállalta fel sokáig és inkább a munkába temetkezett. 1939-ben jelentkezett a Mercedes-Benz-hez mérnöknek. Hosszú évtizedekig dolgozhatott itt úgy, hogy szabadkezet kapott, és megteremtette a Mercedes egyik legfőbb vonzerejét, a biztonságot.

hirdetes

A magyar mérnöknek akinek élete során több mint 2500 találmánya volt (sokkal több mint Edisonnak) köszönhetjük a már megszámlálhatatlan életet megmentett gyűrődőzónát, de ott volt akkor is amikor a fejtámlát fejlesztették ki. A II.világháború nagy sikernek örvendett a Volkswagen Bogár, ami miatt a Porsche család addig ünnepeltette magát, míg a magyar mérnök, Barényi beperelte a gyárat. Szerette volna az igazát, s többmillió eladott autó után kaphatott volna részesedést, de ő a bíróságon egy nyugat-német márkát kért. A per végén a testület kimondta, hogy a tervek valóban Barényi Béla tervei alapján készültek. Nem volt nehéz megállapítani, hiszen a Bogár kocsiszekrénye, váltója és motorja is az alapján készült. Az már csak hab a tortán, hogy a Porsche látványa is Barényi tervei alapján készültek, de ezért már nem perelt. 

Sejtésünk sem lehet arról, hogy hány ember köszönheti életét ennek a magyar mérnöknek, hiszen Barényi Béla számos biztonságtechnikai újítást tett, amit késöbb átvettek más gyárak is. Barényi Béla talála ki a biztonságizárat, az ő ötlete volt az is, hogy a műszerfaj puha és lekerekített bormában készüljön, ezért kisebb a balesetveszély, de arra is figyelmet szentelt, hogy a mercédesz logója esetleges ütközéskor hátrafelé hajoljon, nehogy sérült okozzon.  
hirdetes

A magyar mérnökről Németországban és Olaszországban is utcát neveztek el, de még életében szobrot emeltek a Nemzeti Múzeumban, de Amerikában is megbecsülték és tisztelték, ugyanis beválasztották az autóipar Halhatatlanok Csarnokába. Sajnos Magyarországon őt is elfelejtettük. Kecskemét a Mercedes-gyár megjelenése miatt lett egy Barényi Béla utca, de mondhatni ez semmi ahhoz képest, hogy külföldön, hogyan emlékeznek s emlékeznek meg a magyar mérnökre. Arra a magyar mérnökre, aki megálmodta a világ egyik legnépszerűbb autóját a VW Bogarat. 

Barényi Béla hosszú életet élt szerencsére, 90 éves korában hagyta itt a földi világot 1997-ben. Barényi Béla az osztrák-magyar szögesdrót átvágása után itthon is nyilatkozott. Azt mondta, hogy habár az édesanyja osztrák, ő teljes szívével magyarnak érzi magát!

Kétség nem fér hozzá, hogy egy ilyen nagyszerű és tiszteletreméltó ember több megbecsülést érdemelne tőlünk! Sokat köszönhetünk neki!
Nyugodj Békében Barényi Béla! Büszkék vagyunk Rád!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Tűzbiztos széf

Manapság nem elég, ha széfünk feltörés, lopás ellen nyújt általános... Tovább

A hó a víz kristályos, szilárdra fagyott formája. Hókristályok csak megfelelő körülmények... Tovább

Tovább a lexikonra
Lenyűgöző technika Magyar Magyar történelem Retro Technika Történelem Világunk