notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Meghalt a legöregebb harcos, Onoda Hiró

hirdetes

Meghalt a legöregebb harcos, Onoda Hiró

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Meghalt Onoda Hiró, a második világháború veteránja. 91 éves korában hunyt el. Hiró azzal vált híressé, hogy a japánok kapitulációja után is folytatta a harcot, harminc éven keresztül bujkált a Fülöp-szigeteken. Nem akarta elhinni, hogy a háború véget ért.

Meghalt Onoda Hiró, a második világháború veteránja. 91 éves korában hunyt el. Hiró azzal vált híressé, hogy a japán kapituláció után is folytatta a harcot, harminc éven keresztül bujkált a Fülöp-szigeteken. Nem akarta elhinni, hogy a háború véget ért.

Onoda Hiró 1922-ben született Kaiman városában, 6 éves korában egy verekedés során kést rántott, mire az anyja elvitte a legközelebbi sintó szentélybe, hogy végezzen magával, mert egy ilyen erőszakos ember nem érdemli meg az életet. Azonban képtelen volt véget vetni az életének, 16 éves korában egy üzleti cégnél kezdett el dolgozni, ugyanis üzletemberré akart válni. A háború azonban közbeszólt és behívták katonának, ahol gerillataktikák végrehajtására képezték ki. 1944 decemberében a Fülöp-szigeteken lévő Lubang szigetre vezényelték ahol 250 katonával kellett megszerveznie a védelmet.. Megparancsolták neki, hogy soha ne adja meg magát és tartson ki, amíg megérkeznek a japán katonák.  1946 áprilisában már csupán Onoda és három embere folytatta tovább a rejtőzködést. Az osztag létezésére 1950-ben fény derült, miután megszökött egy katona- feladta magát. Ezután röpcédulákat szórtak repülőgépekről, hogy tudassák az

hirdetes

 

 

osztagparancsnokkal: a japán császári hadsereg kapitulált, a háború öt éve véget ért. Onoda viszont a röpcédulázást az ellenség megtévesztő akciójának hitte, ezért nem adta fel a harcot: továbbra is figyelte a katonai létesítményeket, és több mint harminc katonát és civilt ölt meg. 1954-ben meghalt Simada is a helyi biztonsági erőkkel vívott tűzharcban, így csupán ketten maradtak. Kozukát 1972-ben lőtték le a biztonsági erők, így Hiró egyedül maradt a hegyekben. 1974. február 20-án talált rá egy Szuzuki Norio nevű egyetemista, aki az ő felkutatására indult, és igen hamar összebarátkoztak. Onoda azonban kijelentette, hogy nem hajlandó addig letenni a fegyvert, amíg erre parancsot nem kap egyik felettesétől. Miután Norio hazatért, közölte ezt a japán hatóságokkal, akik megkeresték Onoda régi felettesét, Tanigucsi őrnagyot, és a szigetre küldték. Itt közölte Onodával, hogy a háború véget ért, és felolvasta neki a megadásra szólító parancsot, mire Onoda elsírta magát, majd 1974. március 9-én letette a fegyvert. Még több mint 500 tölténye és sok kézigránátja is volt, mikor lejött a hegyekből.[5] Hegyi tartózkodása alatt a helyiek szerint mintegy 50 embert ölt meg, ám Onoda tagadta azt, hogy ennyivel végzett volna. Elmondása szerint a falusiak minden rosszat rá fogtak, így jöhetett ki ez a szám.

hirdetes

NÉZD MEG TE IS AZ ONODÁRÓL KÉSZÜLT KÉPEKET:

Onoda tetszését nem igazán nyerte el az új Japán. Túl korruptnak és fegyelmezetlennek, valamint amerikai irányítás alatt állónak tartotta, így 1975 áprilisában Brazíliába költözött. 1976-ban megházasodott, és a brazíliai japán közösség meghatározó tagjává vált. Miután olvasott arról, hogy 1980-ban egy japán tinédzser megölte a szüleit, 1984-ben visszatért Japánba, és oktató táborokat hozott létre az ország különböző pontjain a japán fiataloknak.

 

Onoda esete nem egyedülálló. Jóval a japán kapituláció után néhány tucat japán katona tovább folytatta a harcot több ázsiai országban, mert nem hitték el a japán vereséget. Közülük viszont Onoda volt az egyik legkitartóbb, és ő lett a leghíresebb. Miután 1974-ben hazatért, azt mondta, hogy a harminc évig tartó dzsungelharc során csak arra gondolt, hogy végrehajtsa a parancsot.
Onoda a háborúja után több könyvet is írt. Sikeres vállalkozó lett: olyan kiképzőiskolát nyitott, ahol túlélési technikákra oktattak gyerekeket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Magyarország

Kis hazánk a Kárpát-medence szívében, Európa közép-keleti részén. Államformája... Tovább

Sajtótájékoztató helyszín

Ha a tökéletes sajtótájékoztató helyszínt keressük, fontos figyelembe venni a... Tovább

Tovább a lexikonra