Autó,Mercedes,Mercedes-Benz,Mercedes autó,Mercedes F 015

Vezetés helyett csevely? - A legújabb Mercedes leleplezése

Szerző: bohacs0010 - 2019.04.25.

A Mercedes-Benz legújabb modelljét a mai világ és a közel jövő kihívásaira alapozva alkotta meg. A futurisztikus design kialakítása ugyan nem okozott nagy meglepetést, de a nagy újítás nem is ebben rejlik. Az új koncepció ugyanis megváltoztathatja mindazt, ahogyan jelen pillanatban az autózást definiáljuk. A bemutatott új Mercedes ugyanis nem pusztán autóként lesz jelen a piacon, hanem egy olyan helyként, ami közösségi térnek, munkahelynek is alkalmas lehet.

Mercedes F 015

 

Kettős cél

 

Emberi kapcsolatok

 
A Mercedes-Benz egy olyan problémára világított rá, amire a modern technológia csapdájaként tekinthetünk. A mai világban egyre kevesebbszer találkozunk személyesen ismerőseinkkel, barátainkkal, családunkkal. De a találkozások alkalmával sem tudunk sokszor minőségi időt eltölteni egymás társaságában. Az utazás, a mindennapos közlekedés, egy olyan lehetőség, ami összehozza az embereket. Egyre több az olyan kezdeményezés, ami a közösségi autóhasználatot részesíti előnyben. Ezek nagyrésze ugyan a költségek csökkentése miatt indul el, de sokan számolnak be arról, hogy igazi élmény az utazás, ha más emberekkel megosztva, személyes kommunikációval, juthatunk el A pontból B pontba.
A Mercedes-Benz szerint néhány évtizeden belül egyre nagyobb lesz az igény arra, hogy a közlekedés és utazás során az emberek minél egyszerűbben tudjanak kommunikálni, minőségi időt tudjanak együtt tölteni. A megvalósítás egyik kulcs tétele az, hogy a vezetőről leveszik a veztés terhét. Tehát, ha a vezető nem akar ezzel bajlódni, akkor autómata üzemmódba állítja az autót, és inkább az utastársainak szentelheti minden figyelmét. Ez pedig könnyebb lesz mint gondolnánk, mert az új autó a szemtől-szembe való kommunikációt is megvalósítja.
 
 

Időt spórolni

 
Ha valaki nem szeretne még jobban elmerülni a közösségi, vagy éppen a családi életben, annak is hasznosak lehetnek az újítások. Az alapkoncepció ugyanaz, vagyis adott egy vezető, aki éppen nem vezeti az autót. Ez pedig azt jelenti, hogy sok minden mást csinálhat helyette. Vagyis időt nyer. Minél hosszabb az út, annál több időt. A Mercedes-Benz pedig tökéletesen ráhibázott, amikor azt állította, hogy az embereknek időre van szüksége. Ebben a rohanó világban, amiben annyi alternatív lehetőség van az idő eltöltésére, remek lehetőséget jelent egy olyan autó, amit nem kell vezetni. És mit lehet csinálni vezetés helyett? Mindent, ami egy kocsiban elképzelhető. Lehet dolgozni, szórakozni, internetezni, vagy csak lazítani.
 

Mercedes F 015

 
Az autó, amelyről eddig szó volt, a Mercedes F 015 széria nevet viseli. A Las Vegas-ban megrendezésre került Consumer ELectronics Show (CES) egyik nagy meglepetéseként debütált. A kiállításon megtekinthető az autó, amely még nincs forgalomban.
 
 

Méretek

 
A Mercedes F 015 méretei is eltérnek a szokásostól. A hosszúsága 5220 mm, a magassága pedig 1524 mm. A tengelytávja szokatlanul magas értéket vesz fel: 3610 mm. Erre a minél nagyobb belső tér kialakítása miatt volt szükség.
 

Belső kialakítás

 
A belső teret úgy alakították ki, hogy minél nagyobb legyen. De nem csak a belső magasság nagyobb, hanem az ülések elhelyezkedése is a teret növeli. A hátsó részben az első két üléssel megegyező, kényelmes ülés található. Amitől pedig a kommunikáció még hatékonyabbá válik, hogy az ülések forgathatóak. Ez pedig azt jelenti, hogy a mégy ülés egymással szembe fordítható. A vezető ülésnél ez természetesen csak akkor jelent opciót, ha az autó áll, vagy automata üzemmódban van. Az ülések pedig nem csak kényelmesnek látszanak, de tényleg azok is. Az ajtók is úgy vannak kialakítva, hogy minél könnyebb legyen a be- és kiszállás.
 
 

Automata üzemmód

 
Az automata üzemmód megvalósításáról, egyenlőre nem tudni sokat. Az mindenesetre biztos, hogy az autónata üzemmódról mindenki tudomást szerezhet az autón kívül is. Ez, az autó külsején lévő LED fénnyel válik egyértelművé. Automata vezetés mellett kéken világít, mígy manuális irányítás esetén, fehéren. Az önvezető funkció kétségtelenül nagy újítás lehet a személyi közlekedésben.
 

Kommunikáció

 
Az autó korlátozottan, de képes "kommunikálni" a külvilággal is, vagyis a többi autóssal. Egy LED képernyő helyezkedik el rajta, ami többek között jelzi a fékezést és a lassítást. Ezt különböző feliratokkal valósítja meg. A megállásnál például egy 'STOP' felirat jelenik meg a képernyőn.
 
 

Meghajtás

 
És mindezek után néhány napvilágra került műszaki adat. Az autó hibrid hajtással rendelkezik. Két elektromos motor gondoskodik a működésről, amelyek az autó hátuljában kaptak helyet. 6,7 másodperc alatt éri el a százat, és a végsebességét 200 km/h jelenti.
 

A jövő Mercedese

 
Mindent összevetve, nagy újítást tervezett és épített meg a Mercedes-Benz. Az ötlet alapvetően hasznos, és ha tényleg beválik, akkor hatalmas újításnak lehettünk a szemtanúi. Jelenleg az egyik legtöbb kritkát az új design kapta. Nos, el kell ismerni, hogy a külső megjelenésen tényleg lehetett volna még egy kicsit alakítani, de a futurisztikus design szinte garantált volt. Az autó piac diktálta divat, teljes gázzal efelé halad, bár az igaz, hogy más termékek esetében találkozhattunk már vonzóbb kivitelezéssel is. Neked mi a véleményed róla? Szívesen utaznál vele?
 
Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket