notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Miért ünnepeljük a Valentin-napot?

hirdetes

Miért ünnepeljük a Valentin-napot?

ferfibarlang.hu
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Február 14.-e, Bálint nap, világszerte ezen a napon ünneplik a Valentin-napot, az 1990-es évektől Magyarországon is egyre jobban elterjedt. Mi is ez az ünnep, mi a története, hogy került országunkba? Sokak szerint hasonlít az Amerikából importált Halloweenhez, nézzük meg mi is az igazság.

Február 14.-e, Bálint nap

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziától szenvedők védőszentje. Világszerte, de főleg az angolszász országokban Bálint napján, (február 14-én) tartják a Bálint-nap (angolul Valentine's Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol nyelvű elnevezés közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen (amelynek vallási eredete az idegen elnevezés elterjedése miatt Magyarországon elhomályosult) a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.
Az ókorból eredő ünnepet, a keresztények február 14-én ünneplik, ami pontosan egy nappal az ókori Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepe előtti nap. A rómaiak az ünnepet Lupercus és Faunus isteneken kívül az ókori Rómát alapító legendás testvérpár, Romulus és Remus tiszteletére tartották meg. A pogány ünnep központjában az a Lupercal nevű barlang állt, ahol a monda szerint egy farkas a városalapító két fiúcskát szoptatta.

hirdetes
A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában ésFranciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

 

 

Hogyan ünnepeljük a Valentin-napot?

Mindent egybe vetve a hagyomány szerint ezen a napon a szerelmesek meglepik egymást, ezen a napon mutatják ki szeretetüket-sokak máskor meg sem teszik. A legtöbb embernek nincsen szüksége a Valentin-napra, mivel minden nap képes szeretni párját, még mindig vesz neki egy csokor virágot, vagy elviszi egy hangulatos étterembe, azonban nagyon sokan nem teszik ezt meg, csak ezen a napon, de ehet, hogy még akkor sem. A férfiak többsége tesz a Valentin-napra, kivéve akkor, ha titkon szerelmesek egy nőbe és abban reménykednek, hogy az ismeretlen feladóval küldött képeslap hatására egy csapásra beléjük szeret a kiválasztott. A nők többsége pedig azonnal megsértődik, hogyha nem úgy alakul a Valentin-nap, ahogy azt ők szeretnék, mivel soha nem kapják meg azt, amit érdemelnének. Sok nő szerint viszont a Valentin egy baromság, semmi több, mondván miért kell egy napot kinevezni azért, hogy kimutassák szerelmüket egymás iránt.

hirdetes


Én igazából semleges vagyok ezzel a nappal kapcsolatban, nekem ez is ugyanolyan nap, mint a többi. Szerintem egy normális kapcsolatban nincsen szükség a Valentin-napra, hiszen minden nap Valentin-nap, ha már egy nő megsértődik azon, hogy nem kapja meg azt, amit szeretne ezen a napon, akkor az a kapcsolat már régen el van rontva.


Írd le kommentbe a véleményed te is a Valentin-napról.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Lakástakarítás Budapest

A lakástakarítás folyamatos feladat, hiszen otthonunk tisztán tartása alapvető. Gyakran... Tovább

Vaj

A vaj az egyik legnépszerűbb tejtermék, amelyet minden háztartásban megtalálhatunk valamilyen... Tovább

Tovább a lexikonra