notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Mi imádjuk - a miniszoknya, ami megváltoztatta a világot

hirdetes

Mi imádjuk - a miniszoknya, ami megváltoztatta a világot

Lévi
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A férfiak nagy része oda van a női lábakért (a cikkben is lesz elég), de azt, hogy ezt láthatjuk egy angol tervezőnek köszönhetjük. Divattörténelem és az igazi nő divatja cikkünkben!
 
A férfiak nagy része oda van a női lábakért (a cikkben is lesz elég), de azt, hogy ezt láthatjuk egy angol tervezőnek köszönhetjük. Divattörténelem és az igazi nő divatja cikkünkben!
Persze-persze, vannak azok a férfiak, akiket csak a mellek érdekelnek, de a legtöbbünket a láb is izgalomba hoz. Így volt ez mindig is a történelem során, bár a miniszoknya divatja az 1950-es években indult hódító útjára a „köznép” sorai között is, létezett ez a fantasztikus ruhadarab már az őskorban is. A dél-szerbiai Plocnik közelében ugyanis olyan szobrocskákat találtak, amelyek azt mutatják, hogy női divat már 7500 évvel ezelőtt is létezett: a nőkön megszokott volt a miniszoknya. Az ókori római időkben a tunika vette át a szerepét, a rabszolganőkkel hordattak nagyon rövid és lenge tunikákat. A XIX. században még a ledér nők jellemzője volt ez a ruhadarab, míg az 1950-es évek szürkeségébe tört be  Mary Quant angol ruhatervező. 1958-ban tervezte az első szuper rövid ingruháját, amely inkább gyerekeknek, mint felnőtteknek szánt ruhadarabnak tűnt. A Vogue 1963-ban, hosszú idővel a modellek sikeres eladásait követően felfigyelt a dizájnerre, innentől indult meg a ruhadarab máig törtetlen térhódítása.
 
Az első miniszoknya
 
A ’60-as években lezajlott változások során a fiatalok meg akarták mutatni, hogy mások, mint anyáik, szüleik, a feminizmus is előtérbe került, akkori viszonylatban ez azt jelentette,hogy a nők nem akartak többé házitündérek lenni. Megjegyezzük, imádjuk a feminizmus ilyen jellegű irányvonalát. A hatvanas évek forradalmának jelképévé vált a miniszoknya. Míg a fiatalok körében futótűzként terjedt a mini-láz, kritikusai csak obszcén, közönséges rongyként emlegették. A sátáni munka és a förtelmes magamutogatás közt félúton elhelyezkedő miniszoknya ellen megindult a küzdelem. A mini ellenzői persze mindenképp véget akartak vetni a pucér combok  mutogatásának. Mary Quant újítása azonban férfiak seregeit sodorta önkívületi állapotba, a hölgyek pedig odavoltak szabadságuk fitogtatásáért. "Valahogy boldoggá tette az embereket!"- mondta Mary Quant, miután a '60-as évek társadalmát gyakorlatilag a feje tetejére állította. A miniszoknyát követte a miniruha divatja is, melyet ugyan úgy imádunk! 
hirdetes
 
A '60-as évek szoknya divatja
 
Eljöttek aztán a ’70-as évek, és aki láttam a Hair című filmet, annak  sok újdonságot nem tudok nyújtani, hiszen abban a filmben minden benne van, ami meghatározta a 70-es évek divatját. A hippik mellett a diszkósok és a punkok is uralták ezt a korszakot és nem egy trend bukkant fel majd tűnt el a süllyesztőben. Anyáink sok ma nagyon mókásnak tűnő ruhadarabot hordtak, de voltak olyanok is, amelyeket mind a mai napig észveszejtőnek tartunk. Ilyen például a térdzokni, pöttyös blúz és szőrme kabát. A 70-es évek jellegzetes stílusa a térdzokni, rövidszoknyával, a szűk farmer és a pöttyös blúz, illetve a szőrmekabát. 
 
 
A 80-as évek még a szabados 60-as éveken is túltett, ez az ultramini korszaka volt, akkoriban 38 centi hosszú szoknyákban borzolták a nők kedélyeket, akárcsak most, mikor újraéled a 80-as, 90-es évek divatja…. 
hirdetes
 
 
Aztán jöttek a boldog ’90-es évek, a szabadság, a megnyíló kapuk időszaka. Magyarországon is egyre több mindent lehetett kapni, de a világ is más lett. A miniszoknya és a haskimutatós póló, a holdjáró cipők és a teljes szabadosság vált jellemzővé. ITT az MTV és a szebbnél szebb sztárok, miniben. 
 
 
Szerintem egyet érthetünk abban, hogy egy lány szépsége nem egyenlő a vonzerejével. Egy stílusos, kevésbé szép lány is lehet a fiúk álma, a stílust általában belső kisugárzás is kíséri. A leginkább kedvelt, és nem közönséges stílus a fiúk körében pedig a miniszoknya, csizmával vagy holdjáróval, évszaktól és divattól függően, csak mini legyen. A lányok gyakran nem merik felvenni, attól félve, hogy rossz a lábuk, görbe stb. Nagyon rossz lába kell egyen annak a lánynak pedig, akin csizmával nem áll jól a mini… Így tehát összefoglalóan elmondhatjuk, a mini az 1950-es évektől divat, és mi most is imádjuk! Mit tehetünk azért, hogy a lányok is rájöjjenek végre erre? Osszátok meg ezt a cikket velük! Képgelériánkat miniszoknyás lányokkal lejjebb találjátok! 
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Kerékpárzár

Ha rendelkezel biciklivel, mindenképpen szükséges hozzá egy kerékpárzár is. Akár egy... Tovább

Gyerekbarát étterem

Étterembe menni gyerekekkel nem egyszerű, azonban szerencsére ma már egyre több gyermekbarát... Tovább

Tovább a lexikonra