notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Mi imádjuk - a miniszoknya, ami megváltoztatta a világot

hirdetes

Mi imádjuk - a miniszoknya, ami megváltoztatta a világot

Lévi
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A férfiak nagy része oda van a női lábakért (a cikkben is lesz elég), de azt, hogy ezt láthatjuk egy angol tervezőnek köszönhetjük. Divattörténelem és az igazi nő divatja cikkünkben!
 
A férfiak nagy része oda van a női lábakért (a cikkben is lesz elég), de azt, hogy ezt láthatjuk egy angol tervezőnek köszönhetjük. Divattörténelem és az igazi nő divatja cikkünkben!
Persze-persze, vannak azok a férfiak, akiket csak a mellek érdekelnek, de a legtöbbünket a láb is izgalomba hoz. Így volt ez mindig is a történelem során, bár a miniszoknya divatja az 1950-es években indult hódító útjára a „köznép” sorai között is, létezett ez a fantasztikus ruhadarab már az őskorban is. A dél-szerbiai Plocnik közelében ugyanis olyan szobrocskákat találtak, amelyek azt mutatják, hogy női divat már 7500 évvel ezelőtt is létezett: a nőkön megszokott volt a miniszoknya. Az ókori római időkben a tunika vette át a szerepét, a rabszolganőkkel hordattak nagyon rövid és lenge tunikákat. A XIX. században még a ledér nők jellemzője volt ez a ruhadarab, míg az 1950-es évek szürkeségébe tört be  Mary Quant angol ruhatervező. 1958-ban tervezte az első szuper rövid ingruháját, amely inkább gyerekeknek, mint felnőtteknek szánt ruhadarabnak tűnt. A Vogue 1963-ban, hosszú idővel a modellek sikeres eladásait követően felfigyelt a dizájnerre, innentől indult meg a ruhadarab máig törtetlen térhódítása.
 
Az első miniszoknya
 
A ’60-as években lezajlott változások során a fiatalok meg akarták mutatni, hogy mások, mint anyáik, szüleik, a feminizmus is előtérbe került, akkori viszonylatban ez azt jelentette,hogy a nők nem akartak többé házitündérek lenni. Megjegyezzük, imádjuk a feminizmus ilyen jellegű irányvonalát. A hatvanas évek forradalmának jelképévé vált a miniszoknya. Míg a fiatalok körében futótűzként terjedt a mini-láz, kritikusai csak obszcén, közönséges rongyként emlegették. A sátáni munka és a förtelmes magamutogatás közt félúton elhelyezkedő miniszoknya ellen megindult a küzdelem. A mini ellenzői persze mindenképp véget akartak vetni a pucér combok  mutogatásának. Mary Quant újítása azonban férfiak seregeit sodorta önkívületi állapotba, a hölgyek pedig odavoltak szabadságuk fitogtatásáért. "Valahogy boldoggá tette az embereket!"- mondta Mary Quant, miután a '60-as évek társadalmát gyakorlatilag a feje tetejére állította. A miniszoknyát követte a miniruha divatja is, melyet ugyan úgy imádunk! 
hirdetes
 
A '60-as évek szoknya divatja
 
Eljöttek aztán a ’70-as évek, és aki láttam a Hair című filmet, annak  sok újdonságot nem tudok nyújtani, hiszen abban a filmben minden benne van, ami meghatározta a 70-es évek divatját. A hippik mellett a diszkósok és a punkok is uralták ezt a korszakot és nem egy trend bukkant fel majd tűnt el a süllyesztőben. Anyáink sok ma nagyon mókásnak tűnő ruhadarabot hordtak, de voltak olyanok is, amelyeket mind a mai napig észveszejtőnek tartunk. Ilyen például a térdzokni, pöttyös blúz és szőrme kabát. A 70-es évek jellegzetes stílusa a térdzokni, rövidszoknyával, a szűk farmer és a pöttyös blúz, illetve a szőrmekabát. 
 
 
A 80-as évek még a szabados 60-as éveken is túltett, ez az ultramini korszaka volt, akkoriban 38 centi hosszú szoknyákban borzolták a nők kedélyeket, akárcsak most, mikor újraéled a 80-as, 90-es évek divatja…. 
hirdetes
 
 
Aztán jöttek a boldog ’90-es évek, a szabadság, a megnyíló kapuk időszaka. Magyarországon is egyre több mindent lehetett kapni, de a világ is más lett. A miniszoknya és a haskimutatós póló, a holdjáró cipők és a teljes szabadosság vált jellemzővé. ITT az MTV és a szebbnél szebb sztárok, miniben. 
 
 
Szerintem egyet érthetünk abban, hogy egy lány szépsége nem egyenlő a vonzerejével. Egy stílusos, kevésbé szép lány is lehet a fiúk álma, a stílust általában belső kisugárzás is kíséri. A leginkább kedvelt, és nem közönséges stílus a fiúk körében pedig a miniszoknya, csizmával vagy holdjáróval, évszaktól és divattól függően, csak mini legyen. A lányok gyakran nem merik felvenni, attól félve, hogy rossz a lábuk, görbe stb. Nagyon rossz lába kell egyen annak a lánynak pedig, akin csizmával nem áll jól a mini… Így tehát összefoglalóan elmondhatjuk, a mini az 1950-es évektől divat, és mi most is imádjuk! Mit tehetünk azért, hogy a lányok is rájöjjenek végre erre? Osszátok meg ezt a cikket velük! Képgelériánkat miniszoknyás lányokkal lejjebb találjátok! 
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Egér

A kártevőnek számító kisméretű rágcsálót manapság háziállatként is divatos tartani. Az... Tovább

Határ

A határ két, leginkább közigazgatási szempontból különválasztott terület érintkezése.... Tovább

Tovább a lexikonra