notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Moncsicsi, mindenki kedvence

hirdetes

Gyerekkorunk egyik nagy kedvence a Moncsicsi

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A napokban rendezgetés közben a kezembe akadt egy régi, ma már „relikviának” számító baba, azaz kismajom vagy nem is tudom, minek nevezzem, a lényeg, hogy az egész világon Moncsicsinek hívták.

Retro kedvenc, Moncsicsi

A Moncsicsi egy japán ember agyából pattant ki 1974-ben és talán ő sem gondolta, hogy egy majmot formáló játék babának ekkora sikere lesz az egész világon. Sőt mi több a 80-as években Magyarországon is kapható volt, és a magyar gyerekek is megőrültek érte. Eredetileg azért készült, hogy szeretetre inspirálja a fiatalokat és nemsokára speciális boltok sokasága nyílt, ahol még kiegészítőket is vásárolhattak a rajongók kedvenc figurájuknak. A játék nevét több országban megváltoztatták: Angliában Chicaboo, Olaszországban Mon Cicci, Franciaországban Kiki, Dániában Bolle Spanyolországban Virkiki lett a neve. A Moncsicsi kezdetben kb. 18 cm magas volt és létezett belőle fiú- és lányváltozat is. A babák először kék szeműek voltak, de 1985-től barna szeműre változtatták őket. Idővel több változat is kialakult a babákból szín, öltözék és méret alapján. A Moncsicsi baba puhasága és aranyos pofija méltán vívta ki magának a sikert, és valószínűleg még sokáig tartja is ezt a pozíciót.

hirdetes

Kóicsi Szekigucsi 1974. január 25-én mutatta be a majombabát. Elmondása szerint célja az volt, hogy szeretetre és tiszteletre inspirálja a fiatalokat és felnőtteket egyaránt. 1976-ban a nagy népszerűségi hullám után speciális moncsicsibolt nyílt Japánban, ahol a rajongók kiegészítőket vehetnek kedvencüknek. A babát kezdetben az akkor még kisméretű Szekigucsi játékgyár forgalmazta, amely ma már az egyik legnagyobb. 1975-ben már megjelent az NSZK-ban és Ausztráliában is, majd szerte Nyugat-Európában. A játék nevét több országban megváltoztatták: Angliában Chicaboo, Olaszországban Mon Cicci, Franciaországban Kiki, Dániában Bølle Spanyolországban Virkiki lett a neve.

hirdetes

1979-ben az Amerikai Egyesült Államokban is megkezdték a forgalmazását, ahol a forgalmazási jogokat a Mattel cég vette meg.

A játék sikere után 1980-ban Japánban anime készült a babákról „Futago no Moncsiccsi” (ふたごのモンチッチ; Hepburn-átírással: Futago no Monchhichi?, ’Moncsicsi ikrek’) címmel. Összesen 116, nagyjából ötperces epizód készült el. 1983-ban a Hanna-Barbera produkció keretében amerikai változatát is legyártották, amit az ABC televíziós társaság sugárzott szeptember 10-étől.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Esküvő

Az esküvő az a ceremónia, aminek keretén belül a két házasulandó fél két tanú... Tovább

Sör

A sör az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb alkoholos ital - számos hagyományos fajtáját... Tovább

Tovább a lexikonra