Valójában ennyit dolgozunk

A számok nem hazudnak - Összesen ennyit dolgozunk egy héten, sosem gondoltad volna!

Szerző: bohacs - 2020.07.27.

Több számítás is készült már arról, hogy mennyi időt töltünk életünk során a munkával, és körülbelül 10-11 év ez az idő, de ennek az időmennyiségnek körülbelül a 60 százalékát töltjük valóban a munka végzésével. Ez annyit jelent, hogy a heti 5 munkanapból csupán 3 telik a munka elvégzésével. A következő cikkben bemutatjuk azokat a minden napos felesleges tevékenységeket, amik túl sok időt rabolnak el az értékes időnkből, de nem kell ezen rágódni, mert mondunk pár jó tippet, hogy miket érdemes tenni ezek ellen.

Mindössze heti 3 napot dolgozunk effektíven

A munkaidőnk közel egyharmada a levelezéssel telik, de ilyenkor túl sokszor ellenőrizzük a közösségi oldalakat is.

Egy számítás kimutatta, hogy egy irodai dolgozó egy nap alatt, átlagosan 200 darab e-mailt kap és körülbelül 15 alkalommal ellenőrzi le az elektronikus postaládáját. Ennek köszönhetően majdnem 2,5 óra az az idő, amit a dolgozó a levél olvasással, illetve annak a megválaszolásával tölt. Az európai országokat vizsgáló legfrissebb kutatásából az derül ki, hogy egy nap alatt átlagosan 100 percet használjuk a céges telefonunkat magáncélre, és ennek az időnek közel egyharmadába a közösségi oldalainkat nézegetjük.

 

Az emberek csupán 2,5 százaléka képes arra a tevékenységre, hogy egyszerre több feladatot is hatékonyan, pontosan tud elvégezni bármiféle fennakadás nélkül. Éppen ezért egy átlagembernek átlagosan 8 perc kell ahhoz, hogy egy könnyebb feladatot, és 25 perc kell ahhoz, hogy egy bonyolultabb feladatot el tudjunk hasonló hatékonysággal végezni, mint ahol abbahagytuk azt a teendőt.

 

Ennek érdekében érdemes nem félbehagyni egy adott feladat elvégzését az e-mailek ellenőrzésével. Célszerű megnézni a leveleket például a munkaidő legelején, ebédszünet után és a munkaidő vége felé, így ez a folyamat nem fogja a dolgainkat félbeszakítani.

 

Az ingázás

Az az idő, amit a közlekedésre szánunk, nem nyilvánítható a munkaidő kategóriájába, pedig egy ingázó személy átlagosan akár egy órát is tölthet az utazással egy nap alatt. Nincs megírva sehova sem, hogy ez az idő csak feleslegesen telhet, ugyanis a laptopunkkal vagy okostelefonunkkal könnyedén tudjuk hasznosra fordítani ezt az időt.

 

Az európai dolgozók átlagosan másfél órát letudnak a munkaidejükből, miközben ingáznak. A svájci munkavállalóknál ez 2 óra, ami Európába a legtöbb jelenleg. Ezzel még koránt sincs vége, a következő oldalon folytatom, megéri lapoznia egyet mindenkinek! 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket