Ez az oka, hogy veszélyesebb a férfiakra a koronavírus.

Nem hazudnak a számok: veszélyesebb a férfiakra a koronavírus

Szerző: mprof - 2021.03.26.

A Kínai Járványügyi Központ adatai szerint a fertőzött férfiak 2,8, míg a nők 1,7 százaléka halt meg. Mi áll annak a hátterében, hogy a férfiakra jobban hat a járvány veszélyessége?

Ezért veszélyesebb a koronavírus a férfiakra

Az adatok alapján a koronavírus másként hat a férfiakra és a nőkre: általánosságban az elmondható, hogy a férfiakat jobban veszélyezteti. A szakértők egyelőre nem értik a jelenség pontos okát, de feltételezhető, hogy biológiai és életmódbeli faktorok egyaránt szerepet játszanak a különbségben.
A megbetegedések mutattattak rá már a járvány elején, hogy USA és Kína után Olaszországban regisztrálták a legtöbb esetet, és hiába vezettek be komoly járványügyi intézkedéseket, még mindig gyors ütemben nő a megbetegedések száma. A helyi egészségügyi szakértők megállapították, hogy a COVID nagyobb veszélyt jelent a férfiakra, mint a nőkre. A megfigyeléseket a jelentések támasztják alá: úgy tűnik, több férfi kerül kórházba a koronavírus miatt, és a fiatalabb generációknál kisebb arányban halnak a nők. Az eddigi információk alapján az országban 10 női halottra 24 férfi elhunyt, 10 női esetre pedig 14 férfi páciens jut.

A kutatók Kínában is hasonló helyzetet észleltek.

A Kínai Járványügyi Központ adatai szerint a fertőzött férfiak 2,8, míg a nők 1,7 százaléka halt meg.

A helyzet a következő: láthatóan a 16 év alatti korosztályban is számít a beteg neme. Csiaocsia Lu, a Vuhani Gyermekkórház munkatársa és kollégái 171 fertőzött gyermeket és serdülőt vizsgáltak, és arra jutottak, hogy a fiúk jóval nagyobb arányban betegednek meg, mint a lányok – a fiatal páciensek 61 százaléka volt fiú.

Mi lehet az oka?
Korábban sok szakértő próbálta ezt a helyzetet a dohányzási szokásokkal megmagyarázni, de csupán erre nem lehetett támaszkodni. Olaszországban és Kínában is jóval több a dohányosok körében a férfi, mint a nők és az ázsiai országban például a férfiak 52,1, míg a nők 2,7 százaléka dohányzik. Ugye mindenki érzi a kettő közötti óriási külömbséget? A CNN szerint a férfiak életmódja általánosságban károsabb, és a krónikus betegségek is gyakoribbak náluk, ami valóban növelheti a kockázatot. Tehát, ha nagyon egyértelműsíteni kell ezt, akkor nem csak a dohányzás miatt vannak nagyobb megbetegedésben a férfiak, hanem összességében a teljes életmódjuk miatt. 

 

Lapozz a következő oldalra a cikk folytatásáért!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket