A fogyás beindítása

Mit tegyünk, ha nem indul be a fogyás?

Szerző: bohacs - 2020.07.21.

Számtalan férfi és nő küzd a plusz kilókkal olykor éveken keresztül, mire sikerül megtalálnia a számára megfelelő életmódot, aminek köszönhetően a zsírvesztés is beindul. Elég elkeserítő, de még mindig sokan nem kapnak megfelelő tájékoztatást és segítséget a fogyáshoz. Sok a tévhit és sok olyasmi állhat az elhízás hátterében, amire fontos odafigyelnünk a hosszútávú egészség megőrzéséhez.

Nem indul be a fogyás

Kevesen tudják, de többféle típusú elhízás létezik. Persze ez sokszor nagyban függ a genetikától és a testalkatunktól is, de mégis van néhány konkrétum, amire nem árt odafigyelni.

 

Ilyen például a hasi/alhasi hízás. Sokan nem is gondolnák, de ha valaki feltűnően csak has tájékon kezd zsírpárnákat növeszteni az számos betegség tünete lehet. Például lehet szó inzulinrezisztenciáról, ami a cukorbetegség elöljárója. Nőknél a PCO/PCOS a sok kellemetlen tünet mellett szintén alma típusú elhízást okozhat. Számos ételérzékenység okoz extrém puffadást, mely szintén a has megnagyobbodásával jár. Ilyenkor nagyon fontos, hogy kiiktassuk étrendünkből az irritációt okozó étel(eke)t. 

 

Beszélhetünk azonban akár arc és nyak tájéki elhízásról is. Bár sok esetben az arcunk püffedtsége csak a testünk többi részén való pluszok felszedését jelzi, állhat akár betegség is a háttérben. Ez lehet például a Cushing-szindróma. Ez a betegség a mellékvesekéreg hormontúltermelése miatt alakul ki, mely létrejöhet szteroidok túlzott fogyasztása vagy akár rossz indulatú daganatok miatt is. 

 

A tartós testsúly gyarapodás hátterében állhat még pajzsmirigy alulműködés. A legtöbb esetben erre akkor derül fény, amikor kitartó sportolás és egészséges táplálkozás/diéta mellett sem sikerül a fogyás. Most, hogy körbejártunk egy-két riasztóbb eshetőséget, nézzük meg a hétköznapibb eseteket is.

 

Az alvás

Nem is gondolná az ember, de megfelelő mennyiségű ÉS minőségű alvás nélkül szinte lehetetlen fogyni. A sportban/edzésekben is szükség van a pihenőnapok beiktatására. A szervezetünknek a mindennapos terhelés mellett szüksége van regenerálódásra és pihenésre. Természetesen itt nem arról van szó, hogy napi 12-15 óra alvás után csak úgy leolvadnak, majd a fölösleges kilók. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom, érdemes lapoznia mindenkinek egyet! 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket