Minden idők egyik legfurább kísérlete, amiket kisbabákon végeztek

A néma babák szigete – a történelem egyik legkülönösebb kísérlete

Szerző: kvothe - 2017.01.31.

Mi történt a titokzatos szigeten, ami a mai napig az egyik legrettenetesebb és legkülönösebb történetnek számít nem csupán Skóciában, de az egész világon?

Minden idők egyik legfurább kísérlete, amiket kisbabákon végeztek

Skócia híres mesébe illő tájairól és számtalan aprócska szigetéről. Ezek közül azonban egynek érdekesebb története van, mint bármely másiknak.

 

Az Inchkeith egy aprócska földdarabka a Forth folyó torkolatánál. Történelmi feljegyzések szerint több évszázaddal ezelőtt még emberek otthona volt. Ezen felül a világ egyik legbizarrabb kísérletét is itt folytatták valaha.

 

Mivel a sziget stratégiailag és katonailag is fontos pontnak számított, a XIV. század óta a skót függetlenségi háború és a második világháború között számtalan támadás érte. Ezt a szigetet használták továbbá a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők „tárolására” – gyakorlatilag száműzték azokat, akik veszélyeztették a többi ember egészségét.

 

 

A már említett kísérletet IV. Jakab skót király kezdeményezte. Az uralkodó híres volt a tudományos felfedezések iránti érdeklődéséről. Ki akarta deríteni, hogy azok a kisbabák, akiket nem tanítanak meg beszélni, elsajátítják-e ezt a készséget saját maguktól. Egész pontosan arra akart rájönni, hogy valamilyen módon megtanulják-e az „isten által adományozott” nyelvet.

 

Ezért hát Jakab elrendelte, hogy két kisbabát és egy néma nőt küldjenek a lakatlan szigetre. Így a gyerekek nem hallottak egyetlen szót sem. Soha.

 

És hogy mi lett az eredmény?

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket