notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Minden idők egyik legfurább kísérlete, amiket kisbabákon végeztek

hirdetes

A néma babák szigete – a történelem egyik legkülönösebb kísérlete

MC
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Mi történt a titokzatos szigeten, ami a mai napig az egyik legrettenetesebb és legkülönösebb történetnek számít nem csupán Skóciában, de az egész világon?

Minden idők egyik legfurább kísérlete, amiket kisbabákon végeztek

Skócia híres mesébe illő tájairól és számtalan aprócska szigetéről. Ezek közül azonban egynek érdekesebb története van, mint bármely másiknak.

Az Inchkeith egy aprócska földdarabka a Forth folyó torkolatánál. Történelmi feljegyzések szerint több évszázaddal ezelőtt még emberek otthona volt. Ezen felül a világ egyik legbizarrabb kísérletét is itt folytatták valaha.

Mivel a sziget stratégiailag és katonailag is fontos pontnak számított, a XIV. század óta a skót függetlenségi háború és a második világháború között számtalan támadás érte. Ezt a szigetet használták továbbá a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők „tárolására” – gyakorlatilag száműzték azokat, akik veszélyeztették a többi ember egészségét.

hirdetes

A már említett kísérletet IV. Jakab skót király kezdeményezte. Az uralkodó híres volt a tudományos felfedezések iránti érdeklődéséről. Ki akarta deríteni, hogy azok a kisbabák, akiket nem tanítanak meg beszélni, elsajátítják-e ezt a készséget saját maguktól. Egész pontosan arra akart rájönni, hogy valamilyen módon megtanulják-e az „isten által adományozott” nyelvet.

Ezért hát Jakab elrendelte, hogy két kisbabát és egy néma nőt küldjenek a lakatlan szigetre. Így a gyerekek nem hallottak egyetlen szót sem. Soha.

És hogy mi lett az eredmény?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Túrázás, túrák

A túrázás a világ egyik legkedveltebb sportja. Bizony, sokan nem is tudják, hogy hosszú... Tovább

Fotó

A fényképezőgépekkel fényképeket, vagyis fotókat készíthetünk. Ezek egy adott pillanat... Tovább

Tovább a lexikonra