A nők édesapjuk mintájára választanak párt!

A nők édesapjuk mintájára választanak párt!

Szerző: vargazsanett - 2019.11.19.

Pszichológusok jutottak a következő megállapításra és, hogy az apák szerepe a nevelésben is kiemelten fontos. Azt mind tudjuk, hogy az apa lánya kapcsolat nagyon értékes és egyedi, attól függetlenül, hogy mennyire szoros. Ezt a fajta köteléket csak az tudja megérteni, aki részese. A szakemberek figyelmét főként az keltette fel, hogy a leánygyermekek életét, hogyan befolyásolják az édesapák. 
 

A nők édesapjuk mintájára választanak párt!

A gyerekek életük korai szakaszában még rendkívül gyorsan tanulnak. Szinte nem is gondolnánk, de egy-egy apró mozdulat, gondolat vagy szokás úgy megragad bennük, hogy egyik pillanatról a másikra már magukévá is teszik. Ezek az apróságok végül szerves részeivé válnak személyiségüknek!

 

Ebből kiindulva pedig, amit otthon látnak az édesapáktól a lányaik, később azt fogják keresni párjaikban is, mivel kiskoruktól kezdve ez a minta van előttük egy párkapcsolatról. Pontosan mikért is felelősek a szüleink? Természetesen személyiségünk rengeteg kis részletéért, de nézzünk egy pár konkrét példát is!

 

Linda Nielsen pszichológus egyik könyvében, a Between Fathers & Daughters: Strengthening & Rebuilding Relationships-ben, sok érdekes információt oszt meg az apák szerepéről a gyermeknevelésben. Ezen kívül arra is kitér, hogy egy egészségtelen családi közeg milyen hatást gyakorol az egyén későbbi életére, karrierjére, tanulmányaira stb. Ezen belül pedig arról is megtudhatunk többet, hogy miért és hogyan befolyásolja az atyai nevelés a lányok párválasztását.

 

Az első megállapítás szerint, azok a nők, akik életében jelen volt/van édesapjuk, sokkal magabiztosabbak lesznek. A gondoskodó szülőkkel felcseperedők pedig magabiztosabban hoznak döntéseket és kevésbé félnek kinyilvánítani a véleményüket egy párkapcsolatban. Ezzel szemben azoknak a nőknek, akik életében nem volt jelen az apjuk rengeteg nehézséggel kell majd, hogy megküzdeniük. Az ilyen nők gyakrabban mennek bele erőszakos, egészségtelen kapcsolatokba és sokkal gyengébbek és befolyásolhatóbbak. Az esetek nagy részében ilyenkor sajnos önbizalomhiányos hölgyekről van szó, akik nincsenek tisztában valódi értékeikkel. 

 

A könyvből az is kiderül, hogy átlagosan kevesebb rossz döntést hoznak azok, akiknek nagyon szoros a viszonya az édesapjukkal. Ennek oka pedig az, hogy ezek a nők a kezdetektől fogva az apukájukkal való stabil és megbízható viszonyukhoz hasonló kapcsolatokat keresnek. Céltudatosak és nem engedik, hogy kihasználják őket. 

 

A könyv szerzője egy nagyon érdekes metaforával próbálja leegyszerűsíteni az apa-lánya kapcsolatot. Képzeljük el úgy ezt a köteléket, mintha jóllakva indulnánk el nagy bevásárlást tartani. Ebben az esetben ugye nem vennénk fölösleges termékeket, amiket csak a szemünk kíván. Csakis azt vásárolnánk meg, ami tényleg hasznos és szükséges. Ezenkívül pedig sokkal higgadtabban és megfontoltabban tudnánk ezt véghez vinni. Pontosan ilyen magabiztosságot és megfontoltságot kapunk mi is a szerető szüleinktől. 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket