Szoktad ropogtatni a nyakad? Ne tedd, nagyon veszélyes!

Szoktad ropogtatni a nyakad? Ne tedd, nagyon veszélyes!

Szerző: vargazsanett - 2019.11.09.

Szoktad ropogtatni és nyújtogatni a nyakad? Miközben ez a szokás alapvetően semmi ártalmasat nem jelenthet az egészségünkre nézve, Natalie Kunicki esete bebizonyította, hogy kivételek igenis léteznek.

Szoktad ropogtatni a nyakad? Ne tedd, nagyon veszélyes!

A 23 éves londoni mentős éppen ágyban fekve nézett egy filmet az egyik barátjával, miközben megropogtatta a nyakát, ahogyan mindig is szokta. Azonban ekkor egy hangos reccsenést hallott. “A barátnőm meg is kérdezte tőlem “Ez a nyakad volt?”, de minden ízületem szokott recsegni, szóval nem is gondoltam bele a dologba, csak nevettem.” Nem sokkal később, amikor Natalie megpróbált elmenni a fürdőszobába, összeesett és képtelen volt megmozdítani a bal lábát. Érzete, hogy valami nagyon nincs rendben. 

 

“Felálltam és megpróbáltam elsétálni a fürdőig, de csak inogtam. Lenéztem és észrevettem, hogy nem mozog a bal lában, aztán lezuhantam a padlóra.”  – mesélte Natalie. Kezdetben azt hitte, hogy kicsit többet ivott a kelleténél. Mivel nem akart megszégyenülni az orvosok előtt, ezért nem hívta a mentőket. A barátja azonban látta, hogy komoly a helyzet és elvitte őt a kórházba, ahol váratlan és szörnyű hírekkel kellett szembesülnie.

 

Egy három órás műtét után az orvosok felfedezték, hogy egy egyszerű nyak ropogtatás miatt Natalie akaratlanul átszakította az arteria vertebralist, ami egy fő artéria a nyakban, amely a fejbe fut. Emiatt vérrög keletkezett az agyában és ez váltotta ki a stroke-ot. Az orvosok egy stentet ültettek be az artériába, ám ezután még várni kellett, hogy a vérrög magától feloldódjon. A gondolat, hogy egész életére bénult maradhat, érzelemmentessé tette Natalie-t.

 

“Azt mondták, hogy olyan voltam, mint egy robot, nem mutattam semmiféle érzelmi reakciót.” Annak ellenére, hogy mentősként dolgozott, Natalie-nek foglama sem volt, hogy egy nyakropogtatás képes stroke-ot okozni. “Az embereknek tudniuk kell, hogy egy ilyen egyszerű dolog még fiatal korban is okozhat stroke-ot. Azóta meg sem próbálom ropogtatni a nyakam.”

 

Aggodalomra semmi ok, az eset nagyon ritkán – egy a millióhoz – fordul elő, ezért nem kell kiborulni, ha neked is szokásod a nyak ropogtatás, ám kétségtelen, hogy érdemes odafigyelni és óvatosabb mozdulatokat tenni.

 

Hogyan boldogul Natalie azóta?

Szerencsére már sokkal mozgékonyabb a lába, mióta újra napi rendszerességgel végzi teendőit. Az orvosok szerint könnyített műszakos mentősként ismét munkába tud majd állni 6-12 hónap múlva.

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket