Nyugdíjemelés lesz

Nyugdíjemelést kap több százezer magyar!

Szerző: vargazsanett - 2019.07.13.

Nyugdíjemelést kapnak több százezren, amelynek értéke elég sovány, mindössze 0,5 %-ot jelent, de azért mégis csak több, mint a semmi. Nézd meg kiknek jár, hátha te vagy családtagod is köztük van!

Nyugdíjemelés lesz

A 2018. évben nyugdíj mellett dolgozók részére hamarosan megérkezik a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés megállapításáról értesítő határozat és a megállapított nyugdíj növelés összege – kezdi cikkét az Adó.hu.

A támogatásra azok jogosultak, akik az öregségi nyugdíj után úgy dolgoztak továbbra is, hogy járulékot fizettek. Mindez a dolgozóknál ez a szolgálati időt is növelné, de a már nyugállományba vonultak helyzete más: ők függetlenül attól, hogy mennyit kerestek és mennyi járulékot fizettek be, összesen 0,5 százalékos emelést kapnak.

 

Mindezt 2019. szeptember 30-ig állapítják meg, ha valaki rendes munkaviszonyban, vagy azzal egy tekintet alá eső alkalmazotti jogviszonyban (például közalkalmazotti státuszban) dolgozott, ha viszont egyéni vállalkozóként, megbízási szerződéssel, társas vállalkozói viszonyban szerez keresetet, akkor október 31. a határidő a megállapításra.

 

Korábban a 0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelést legalább 365 nap nyugdíjjárulék fizetéssel fedezett időszakot követően lehetett kérelmezni, jelenleg azonban ez az időkövetelmény már nem áll fenn, bármilyen rövid növelésre jogot adó időtartam után a növelés megállapítható – írja a szakportál a jelenlegi feltételekről.

A rendszer már három éve egyszerűbbé vált: addig kérvényezni kellett a nyugdíjnövelés megállapítását, mostanra már ez automatikusan, hivatalból történik a szakhatóság által.

 

Jövőre 2020-ban a 2019-es járulék kedvezmény bevezetése hatásaként már csak azok a nyugdíj mellett keresőtevékenységet folytató nyugdíjasok fognak a 0,5 százalékos nyugdíjnövelésben részesülni 2019-ben elért keresetük után, akik nyugdíjjárulék alapjául szolgáló, azaz nyugdíj járulék köteles keresettel rendelkeznek, például megbízási szerződés keretében tevékenykedtek – figyelmeztet a szakportál.

 

A KSH foglalkoztatási adatai szerint  a 60-74 év közötti korosztályban a gazdaságilag aktívak száma 335,2 ezer fő volt tavaly, míg egy évvel korábban 313 ezer. Sokuk a nyugdíjas szövetkezeteken belül kaptak munkát, viszont idén január 1-től már semmilyen kedvezményt nem hoz a szervezetek bevonása, egyszerűbb a nyugdíjasok közvetlen foglalkoztatása. Viszont épp azt a járulékfizetési kötelezettséget törölték el, amely a nyugdíjnövelést eredményezhetné, így jövőre kevesebben számíthatnak, a csekély 0,5 százalékos emelésre. – olvasható a napi.hu-n.

 

Forrás: tudasfaja.com

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket