Oroszországból szeretettel - Boldog Vazul-Székesegyház Moszkvában

Oroszországból szeretettel

Szerző: Jobs24 - 2020.03.16.

Többnyire ez a felirat és a Boldog Vazul-Székesegyház látképe szerepel a Moszkvában vásárolt képeslapokon. Nem is csoda, mivel ez az épület Moszkva és egész Oroszország talán leghíresebb nevezetessége, melyet szinte mindenki megcsodál a moszkvai útja során.

Boldog Vazul-Székesegyház Moszkvában

A Vörös téren található Boldog Vazul-Székesegyház (eredeti nevén Istenanya oltalma) ikonikus jelképe Moszkvának, amely a XVI. század közepén épült fel az akkori orosz cár, Retteget Iván utasítására. Az építkezést 1555-ben kezdték el, amely összesen 6 évig tartott. A felszentelésére az elkészülésének az évében, 1561-ben került sor.

 

 

A cár valójában istentisztelő ember volt, aki tulajdonképpen Isten felé irányuló háláját a moszkvai székesegyház felépítésével kívánta kifejezni, mivel 1552-ben az orosz seregek legyőzték a kazányi tatár kánságot. A székesegyház valójában egy épületegyüttes, mivel a cár akarata szerint annyi templomot kell felépíteni, ahány csatát megnyert Oroszország a hadjárata során. Ennek következtében kilenc győzelem révén kilenc templomból tevődik össze a monumentális építmény, melynek a központi épülete 57 méter magas, aminek a tetejét egy kisebb méretű hagymakupola díszít. A nyolc templom pedig a főépület köré épült fel. A templomok falát belülről bibliai képek és motívumok ékesítik.

 

 

A varázslatos kinézetű műemlék tervezését Oroszország legismertebb építésze, Posztnyik Jakovlev vállalta el. A székesegyház ma használatos elnevezését a templom-együttesben örök nyugalomra elhelyezett Moszkva szent bolondjáról, Boldog Vazulról kapta.

Érdekesség, hogy a napjainkban a Boldog Vazul-Székesegyház nem egyházi tulajdonban van, hanem az Orosz Federáció birtokolja.

 

 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket