Dolgok, amiket nem tudtál péntek 13-ról!

Péntek 13 története – honnan ered a babona és miért félünk tőle?

Szerző: kvothe - 2017.01.12.

Most elmesélünk mindent, amit tudnod kell erről a legendásan szerencsétlen napról! Mi minden történt, ami miatt félünk tőle?

Dolgok, amiket nem tudtál péntek 13-ról!

Amikor a hónap tizenharmadik napja pont péntekre esik, sokan példátlan szerencsétlenségtől tartanak, de senki nem tudja megmagyarázni, hogy honnan ered ez a félelem.  Ez a híres babona még a saját pszichológiai megnevezését is elnyerte – aki valóban fél ettől a naptól, az a ’paraszkavedekatriafóbia’ egyik áldozata. Görög nyelven annyit jelent: félelem péntek tizenharmadikától. De miért nem negyedike kedd vagy elseje szombat?

 

Mit mond a Biblia?

Péntek tizenharmadikától már a középkor óta rettegnek az emberek, bizonyára bibliai alapjai vannak. Egyes történészek szerint ez volt az a bizonyos nap, amikor Éva beleharapott a tudás fájának tiltott gyümölcsébe a Paradicsomban. Az Újszövetségben 13 fő volt jelen Jézus utolsó vacsoráján, egy nappal az előtt, hogy pénteken keresztre feszítették. Júdást tartják a 13. vendégnek, aki leült az asztalhoz – ő volt az apostol, aki később elárulta Jézust.

 

Történelmi szerencsétlenségek

A bibliai események óta egyre több dolog volt, amitől csak tovább terjedt az ominózus naptól való félelem.

 

IV. Fülöp francia király 1307 októberének tizenharmadik napján, pénteken többszáz keresztes lovagot tartóztatott le. Dan Brown népszerű Da Vinci Kód című regénye szerint péntek tizenharmadikán végezték ki Jacques de Molay-t, aki megátkozta a pápát és a francia királyt. Ez az idők során egyre több balszerencsét okozott.

 

Egyesek szerint Thomas W. Lawson 1907-es regénye is bűntárs az ijesztgetésben. A Péntek 13-ban egy bróker kihasználja az emberek babonás félelmét, hogy pánikot keltsen a Wall Streeten.

 

Ez természetesen még csak a kezdet – sokkal több minden utal arra, hogy a nap el van átkozva. A következő oldalon folytatjuk!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket