Újabb forró Jupiterre találtak az űrkutatók, a felszínén 3300°C hőség van

Pokoli hőség uralkodik az újonnan felfedezett bolygón, ahol 16 óra leforgása alatt telik el egy év

Szerző: Szaka Ádám - 2021.12.01.

Új tanulmányt jelentettek meg az MIT munkatársait, amelyben egy olyan planétát tártak a világ elé, ami meglepően hasonlít a Naprendszerünkben elhelyezkedő Jupiterre, viszont annál sokkalta nagyobb forróság tombol a felszínén. Egyetlen év lezajlik rajta 16 óra eltelte alatt.

A legújabban felfedezett forró Jupiteren 16 óra egy év

Az MIT elképesztő űrbéli felfedezésre vonatkozó tanulmánnyal állt elő

Friss tanulmányt tett közzé Ian Wong és munkatársai, akik mind az MIT körein belül tevékenykednek, aminek a témája egy újonnan felfedezett és alaposabban vizsgált exobolygó, ahogyan ezt az eseményt megtudhattuk a Live Science-től. Az égitestet a TOI-2109b jelzéssel látták el, és a gázóriás rekordot döntött abban az értelemben, miszerint az ő kategóriájából eddig egyetlen planétáról sem lehetett elmondani, hogy ennyire gyorsan kerülné meg a saját csillagát. Az ő esetében ez az idő összességében 16 órának számít, valamint nagyon úgy tűnik, a TOI-2109b az eddig felfedezett legpokolibb hőmérséklettel rendelkező bolygó. 

Gázóriások, amelyek meglepően közel állnak gazdacsillagukhoz

 Ezeket az űrbéli objektumokat forró Jupiter becenevekkel illetik az űrkutatók, ugyanis a méretüket tekintve a mi Naprendszerünk leginkább méretes planétájára hasonlítanak. A különbség abban nyilvánul meg legnagyobb mértékben, miszerint ezek az égitestek elképesztően közel találhatóak a gazdacsillagukhoz, éppen ezért melegszenek fel ilyen hihetetlen hőfokokra. A csillagok és egyéb űrobjektumok vizsgálatában jártas szakemberek ezidáig 400 darab forró Jupiterre leltek rá. 

A rekordnak számító keringési idő 

A NASA tulajdonában álló Transiting Exoplanet Survey Satellite, rövidebb nevén TESS, műhold által közvetített adatokat kezdték el elemezni a kutatók, ennek az űrbéli eszköznek pedig az a feladata, hogy a csillagok megfigyelése által az előttük elhaladó bolygókról egyaránt információkat gyűjtsön. Így sikerült rábukkanni a TOI-2109b rekord idejére, mivelhogy a gázóriás 16 óránként száguldott el a műszerek előtt, ami azt jelentette, hogy ennyi idő alatt kerülte meg egyszer a csillagját. A gazdacsillag, valamint a körülötte keringő exobolygó 855 fényévre található Földünktől. Az égi objektumot más eszközökkel is nekiláttak vizsgálni, így nem csupán az égitest létezését sikerült megerősíteni, hanem más fontos tulajdonságára szintén fényt derítettek. A TOI-2109b harmadával nagyobb a mi Jupiterünknél, a tömege annak az ötszöröse, és 2,4 millió kilométerre helyezkedik el a saját csillagától. 

A megtestesült pokol 

3300°C forróság tombol a bolygó azon területén, amely a csillaga felé irányul. Sajnos a másik felét még a TESS műholdnak sem sikerült megfigyelnie, merthogy ott akkora sötétség van jelen. A TOI-2109b kötött tengelyforgással rendelkezik, ezért állandó jelleggel ugyanazt az oldalát mutatja a gazdacsillaga felé. A szakértők megfigyelései arra engedtek következtetni számukra, miszerint a planéta egyre közelebb kerül a csillagjához, még arra is van remény, hogy a műhold segítségével tanúi lehetnek az űrkutatók a gázóriás megsemmisülésének, ez akár egy-két éven belül bekövetkezhet. 
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket