Így készül a tökéletes BBQ otthon-profi bbq tippek

Így készül a tökéletes BBQ otthon – 10 tipp profiktól

Szerző: noemivida - 2021.05.25.

Ahogy a szeszélyes, tavaszi időjárás lassan nyáriba lép át, az otthoni szabadtéri sütögetések szezonja is kezdetét veszi. Sokan már évek óta szeretnék kipróbálni az USA-ban népszerű barbecue (röviden BBQ) sütési módszert, ami a videókon nagyon egyszerűnek tűnik, pedig valójában ennek is megvannak a maga trükkjei. A tűzön sütés elsajátítása sok gyakorlást igényel, de lényegesen könnyebb dolgod lesz, ha megfogadod az alábbi tippeket, és odafigyelsz ezekre a fontos részletekre is. Lássuk, hogy hogyan készül a tökéletes BBQ!

Tippek BBQ-hoz

Szerezz egy jó BBQ sütőt

Ez talán egyértelműen hangzik, de sok kezdő számára nem feltétlenül az. Egy jó BBQ sütőnek két fő eleme van, amire oda kell figyelned a vásárláskor. Az egyik az, hogy faszénnel működjön. Nincs semmi baj a gázzal működő barbecue sütőkkel, de a széntől lesz olyan igazán finom füstös BBQ íze a húsoknak.

A másik, hogy legyen egy jó fedele a sütőnek, ami nem engedi, hogy a füstös ízek szétszálljanak a sütőből, illetve a hőt is segít szabályozni. Egy jó fedő nélkül számos igazi BBQ fogás nem készíthető el.

 

Használd a megfelelő tüzelőanyagot

Mint azt a fenti tipp alapján bizonyára kitaláltad, a faszén nagyban befolyásolja a kész ételek ízét. A legtöbben úgy vannak vele, hogy mindegy mi, csak faszén legyen, pedig ezek közül sem mindegy, hogy milyet használsz a sütéshez.

 

Ha teheted, brikett helyett természetes faszenet használj, aminek a darabjai úgy néznek ki, mintha megégett facsonkok lennének.

 

Ha igazán extra ízvilágot szeretnél teremteni, és kísérletezni van kedved, akkor a faszénhez némi faforgácsot is hozzáadhatsz. A hikoridió és a tölgyfa forgácsa például remekül megy a halakhoz és a disznóhúshoz, míg a cseresznyefa és almafa édeskésebbé teszi a legtöbb húst. Használat, áztasd őket vízbe, hogy tovább tartsanak, majd mehetnek is a tűzre.

Légy türelmes

A barbecue-hoz türelem és koncentráció szükséges. Először is meg kell várnod, hogy a tűz lecsillapodjon, mert nem konkrétan a lángok között kell meggrillezned az ételeket. Azonban a széndarabok szürkésfehéren kell, hogy izzanak – ilyenkor a legforróbbak és legegységesebb a hőleadásuk!

 

Lődd be a tökéletes hőmérsékletet

Ez a tanács előző BBQ tipp-re épül. A szén begyújtásával lényegében egy kemencét hoztál létre, aminek ez után szabályoznod kell a hőmérsékletét. Az aktuális hőmérsékletet a kezeddel mérheted meg a legegyszerűbben.

 

Nem, nem kell beledugnod a kezedet a forró szénbe. A technika a következő: helyezd a kezedet nagyjából 12 centire a grillrács fölé, és figyeld meg, hogy hány másodpercig tudod ott tartani úgy, hogy ne kezdjen el fájni.

 

6 másodperc „alacsony” hőfokot jelent, 4 másodperc „közepeset”, 2 másodperc (nagyon) „magas” hőfoknak számít. Ha ennyit sem bírsz ki, akkor egyértelműen túl meleg a grill. Persze ne égesd meg magad.

 

A hőmérsékletet a grillen is érdemes szabályozni. A legegyszerűbb a felezős technika, aminek a lényege, hogy félrehúzod az összes szenet a grill egyik felére, a másikon pedig hagysz egy szénmentes részt, ami így nem melegíti közvetlenül a felette lévő ételeket.
 

Vannak még fontos tippek, trükkök...vagy inkább szabályok? Lapozz, ha valóban tökéletes BBQ élményt szeretnél!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket