Tengeri szemeteskuka - vízen úszó szemetet gyűjti össze az óceánból a Seabin

Már rengeteg szemetet elnyelt az óceánon úszó szemeteskuka!

Szerző: vargazsanett - 2021.12.17.

Akár 20 ezer műanyag palackot is képes összegyűjteni ez a tengeri szemeteskuka, amit 2 ausztrál férfi talált ki és hozott létre. Reméljük egyre több helyen látni majd ilyeneket!

Tengeri szemeteskuka - vízen úszó szemetet gyűjti össze az óceánból a Seabin

A tengeri szemetes, amely védi a vízi élővilágot a hulladéktól 

Két ausztrál férfi, Andrew Turton és Pete Ceglinski fejlesztette ki a Seabin elnevezésű tengeri szemeteskukát, ami akár 20 ezer műanyag palackot képes összegyűjteni 1 év alatt. 

Rengeteg zöldet foglalkoztat a tengerek, óceánok szennyezettsége, ami persze nem “csak” a műanyagok palackokból és zacskókból álló szemetet jelenti, hanem a kifolyt olaj szennyeződést is. A jó hír, hogy a Seabin mindet be tudja gyűjteni!

Angliában már használják a Seabin-t 

A két férfi még 2015-ben kezdett el pénzt gyűjteni az IndieGoGón a Seabin-re, és mára eljutottak oda, hogy telepíteni tudták az első szerkezetet az angliai Portsmouth közelében. Egy ilyen tengeri szemeteskuka naponta körülbelül másfél kiló hulladékot képes magábaszívni, ezért egy darab níilván nem fogja megmenteni a világot. Viszont ez még csak a prototípus, itt nem áll le a fejlesztés! 

A vízben lebegő szemeteskuka egy, a parton lévő szivattyúhpz van erősítve, amely kelti a benne keletkező vákuumhatást. A eszköz nem csak a vízen úszó szemetet szippantja be, hanem a folyékony halmazállapotút is, azaz például az olajat.

Az olaj és a hulladék benne marad a Seabin-ben lévő zacskóban, a beszippantott, tiszta vizet pedig visszapumpálja a tengerbe. Így amint megtelt a Seabin, azt mindig partra kell húzni és úgy kiüríteni, mint egy normál konyhai szemetest.

A Seabin-nek nincsenek negatív hatásai a tengeri flórára és faunára nézve 

A Seabin a tengeri élőlények számára nem veszélyes, naponta 1,5 kilogramm hulladékot képes begyűjteni, azaz évente 20.000 műanyag palackot vagy 83.000 nejlon zacskót. Természetesen egy ilyen kuka nem oldja meg a jelenlegi, elképesztő mértékű szennyezettséget a világ vizeiben, sok ilyen szemetesre lesz szükség, de végre elindult a folyamat, és így talán már megcsillan egy kis fény a hulladék elleni harc hosszú és nehéz útjának végén. 

 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket