notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A Szabadság-sziget egyetlen lakója - A New Yorki Szabadság szobor

hirdetes

A Szabadság-sziget egyetlen lakója

Komjáti Péter
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A New York-i Szabadság-szobor a világörökség részét képezi és a világ egyik legismertebb szobra, csak úgy, mint az előző cikkünkben bemutatott Megváltó Krisztus szobor Rio de Janeiro-ban.

A New Yorki Szabadság szobor

 

A szobor rövid története

 

Lényegében a Szabadság-szobor a francia nép ajándéka volt az amerikaiak számára az Egyesült Államok függetlenségének 100. centenáriuma alkalmából. Párizsban a szobor kivitelezését Frederic Auguste Bartholdi francia szobrász a világhírű Eiffel-torony megalkotójával, Gustave Eiffel segítségével hajtotta végre, aki a belső szerkezet kialakításával foglalkozott.

 

 

Bartholdi a szobrot Eugène Delacroix „A Szabadság vezeti a népet” című festményének főhősnőjéről mintázta.  A szobor feje 1878-ra készült el, melyet a párizsi világkiállításon is bemutattak.

 

 

A monumentális női alak talpazatának tervét Richard Morris Hunt amerikai építész alkotta meg, melyet homokkőből kiviteleztek. A talpazat végül 1886-ra készült el.

hirdetes

A Szabadság-szobor szétszedett részeit hajón szállították át New York-ba 1885-ben. Maga a műalkotás szétszedve 350 elemből állt, melyet négy hónapon keresztül állítottak össze a 23 hektáros Bedloe-szigeten, amit ma már Szabadság-szigetnek neveznek. A felavatására 1886. október 26-án került sor, amelyről a kétszer is megválasztott amerikai elnök Grover Cleveland rántotta le a leplet.

 

A szoborról néhány érdekesség

Az emlékmű összesen 46 méter magas és több mint 200 tonna a súlya. A talpazattal együtt 93 méter magas a szobor. Ebből is látszik, hogy nem kis feladat volt átszállítani az Atlanti-óceánon, még akkor sem, ha darabonként tették azt. A valódi szabadságra való törekvés jegyében a műemlék lábainál ábrázolták a zsarnokság lehullott bilincseit. A női alak balkezében tartott táblán az amerikai függetlenség kikiáltásának dátuma (1776. július 4.) szerepel római számokkal. A szobor fején látható hét ágú korona pedig a hét kontinens és a hét tenger ábrázolására hivatott.

hirdetes

 

 

Érdekesség, hogy anno a szabadságot jelképező műalkotás fogadta legelőször az Egyesült Államokba hajón érkező bevándorlókat. Jelenleg belsejében egy csigalépcső található, amely felvezet egészen a koronához, ami tulajdonképpen kilátóként funkcionál.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

DJI Osmo

A DJI nem csak a dróngyártásban áll az élen, hanem rendesen sikerült bevenniük a... Tovább

Méz

A méz egy emberi fogyasztásra alkalmas, különleges anyag, amelyet a méhek állítanak elő a... Tovább

Tovább a lexikonra