notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Szilveszteri, újévi szokások, babonák, hiedelmek, az újévi fogadalom

hirdetes

Szilveszteri, újévi szokások, babonák

Lévi
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Szilveszter valaminek a lezárását az új év valaminek a kezdetét jelentette mindig. Az új időszak kezdetéhez természetes a reménykedés a jóban, a jobban a másban. Nézzük hát át, mivel is tudjuk a hagyomány, a babona szerint jobbá tenni a következő évünket, mit tehetünk érte ezen a két napon. Nézzük meg azt is, hogyan ünnepelhetjük hagyományosan az évfordulót!
 
Nézzük hát át, mivel is tudjuk a hagyomány, a babona szerint jobbá tenni a következő évünket, mit tehetünk érte ezen a két napon. Nézzük meg azt is, hogyan ünnepelhetjük hagyományosan az évfordulót!

Az újévi fogadalom

Bármilyen rövid is egy év, azért ha belegondolunk, mennyi minden történik, történhet egy év alatt, érthető, hogy az embert foglalkoztatja az új időszak eljövetele. Mindenképpen érdemes megfogadni valamit, amiben javítani szeretnénk magunkon, életünkön. Az újévi fogadalom a leghasznosabb szokás, mely ehhez az ünnephez kötődik. December 31.-én lezárul egy időszak, de akár egy régi élet is, fordulóponthoz érkeztél, fogadj meg hát te is valamit, milyen lesz „az új életed” január elsejétől! Sokan ilyenkor hagyják abba a dohányzást, kezdenek el sportolni, egészségesen élni. Kérdés ilyenkor mindig az, meddig sikerül tartani a fogadalmadat…. Te mit fogadsz meg? Írd le nekünk kommentbe, erősebb a fogadalom, ha más is látja! 
hirdetes
 

Szilveszteri babonák

A babonáknak persze csak annyi erejük van, amennyire hiszel bennük, azzal, ha valaminek jelentőséget tulajdonítasz, „bevonzod” életedbe. Ha átmegy előtted a fekete macska, és te „tudod” hogy ez rosszat jelent, hát akkor meg is fog történni a rossz. De nem azért, mert szerencsétlen állat hozza rád, hanem mert te „bebeszéled” magadnak. A babonákat nem szabad és nem lehet komolyan venni, keresztény ember számára Isten parancsolatai szerint egyébként is bűn a babonaság. Játéknak, szokásnak jó tehát, de amennyiben egy cseppet is komolyan vesszük, inkább ne csináljuk, főleg ne az olyan abszolút bolondságokat, mint a jóslás (ólomöntés babonája).  Ilyen csacskaság a fokhagymából való jóslás is, melyet kétlem, hogy kétszer ugyan úgy kijönne… A népszokás alapja régre nyúlik vissza. Már a XVIII. században megjegyzi a tudós Bod Péter, hogy újévkor fokhagymakalendáriumokat készítenek, melyekből az év tizenkét hónapjának időjárására jósolnak. Például tizenkét gerezd fokhagymába sót tesznek. Minden gerezd egy hónapnak felel meg. Amelyik gerezdben reggelre nedves lesz a só, az a hónap is nedves lesz, sok eső vagy hó esik majd.
 
A jósló szokások közé tartozik az előbb említett szilveszteri ólomöntés, a lányok pedig mindenféle mágikus praktikával azt igyekeznek megtudni, ki lesz a férjük. 
 
Közismert szokás az is, hogy az óévtől hatalmas lárma, zaj, kolompolás közepette búcsúznak el. E zajkeltés ősi oka sokféle lehetett: a gonosz hatalmak, az óév kiűzése, vagy csak az általános ünnepi féktelenség. Néha epikus eredetmondákat is fűznek e szokáshoz, pl. Hajdúszoboszlón azt mesélték, hogy az évbezáró lármázás a török háborúk idejére megy vissza. A szoboszlói asszonyok szilveszterkor összeverték a tepsiket, meghúzták a harangot, s az így keletkezett zajjal megrémítették, elűzték a törököket. Azóta is minden év utolsó estéjén hasonló zajkeltéssel búcsúznak az évtől.
 

Mit együnk és mit ne együnk Szilveszterkor, Új évkor a hiedelem szerint?

Visszatérve előbbi gondolatunkhoz, ne a babonák vezessék életünket, sokkal fontosabb, hogy az étkezésben is inkább egy fordulópont legyen az Új év. A fogadalmak közé tartozhat a helyes táplálkozás elkezdése, ez sokkal fontosabb, mint a babonák betartása. De a móka kedvéért nézzük meg, mit mondanak ezek a hiedelmek!
Az év első napján lencsét volt szokás enni, hogy sok pénz érkezzen a házhoz. Ehhez társult még az is, hogy az éjfél elkongatása után néhány szem lencsét tettek zsebre. Gyakran került ilyenkor az asztalra az újévi malac is, mi kitúrta a ház lakóinak szerencséjét, de jaj volt annak, aki ezen a napon baromfit evett, mert a csirke hátrafelé kapar, vagyis az elkaparni volt hivatott a szerencsét. Aki halra áhítozott, annak a farkánál kellett elkezdenie a fogyasztást, hogy nehogy elússzon a szerencséje, ugyanakkor egyes vidékeken nagyon szívesen látták ilyenkor a kopoltyúst az asztalon, mert pikkelye sok pénzt jelentett. A lencse és a malachús mellett érdemes sokféle rétessel "nyújtani" a gazdagságot. Ugyanakkor azt is tartják, hogy nem szenvedünk hiányt az új évben, ha nem faljuk fel az összes, Szilveszterre készített ételt.  Mindez fordítva igaz Szilveszterre, akkor nem szabad malacot enni, de annál inkább halat és csirkét, amelyek elviszik a rosszat régi életünkből.
 

Egy furcsa, keresztény szokás az újévbe való átlépésre

A keresztény ember tudja, hogy földi életének vége nem a megszűnést jelenti, csak egy életszakasz lezárultát. Igaz hívők szerint a halál napja életünk legszebb napja, hiszen akkor teljesedik be az, amiért éltünk, találkozhatunk a teremtő Istennel. Aki Krisztus hitében hagyja itt szeretteit, az nem búcsúzik véglegesen tőlük tehát. Bármilyen erős is legyen azonban egy keresztény ember hite, gyakran fél a haláltól. Keresztény emberek gyakran teszik éppen ezért Szilveszterkor azt, hogy elbúcsúznak szeretteiktől, lezárva egy évet, egy időszakot, tudva, hogy holnap, egy óra múlva, egy perc múlva újra találkoznak, és együtt élik tovább az örökkévalóságot. Ezzel tudatosítva magukban, hogy a halál sem más, csak egy ideiglenes búcsú, mely mögött ott van a viszontlátás egy új korszakban, az örök életben. 
Mondd el te is véleményedet, írd le saját szilveszteri, újévi szokásaidat kommentbe, kíváncsian várjuk! 
Minden kedves olvasójának ezúton is boldog új évet kíván a Férfibarlang.hu magazin!
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Újság

Az újság első sorban egy kézzel fogható, papírból készülő médium, amely segítségével... Tovább

Arany

Az arany szinte mindig nagy értéket képviselt a történelem folyamán. Nem csak... Tovább

Tovább a lexikonra