Figyelem! Rendkívüli szúnyogirtás várható - Zárjunk be ajtót-ablakot!

Figyelem! Rendkívüli szúnyogirtás várható - Zárjunk be ajtót-ablakot!

Szerző: bohacs - 2020.07.29.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), attól tart, hogy egy esetleges betegséghullám kezdődhet meg a szúnyogok túlszaporodása miatt, 180 napra engedélyt adtak a szúnyogok levegőből való irtására- tájékoztatta az NNK hétfőn az MTI-t.

Figyelem! Rendkívüli szúnyogirtás várható - Zárjunk be ajtót-ablakot!

Az beavatkozás akkor vette kezdetét, mikor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arról tájékoztatta az országos tisztifőorvost, hogy az utóbbi időszakban lehulló rengeteg csapadék miatt elszaporodtak a szúnyogok, és a szükséges mértékű irtás a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai megoldásokkal már nem elegendő.

 

Ezért az NKK deltametrin és természetes piretrin hatóanyagtartalmú biocid szerekkel engedélyt adott légi úton történő gyérítésre. A rovarok a kellemetlen csípéseken kívűl többféle fertőző betegséget is terjeszthetnek, sőt az utóbbi években rengeteg trópusi szúnyogfaj jelent meg nálunk és egyéb hasonló éghajlatú országokban, amely forró égövi betegségeket terjesztenek. Ezek közül az egyik legnagyobb veszélyt a tigrisszúnyog jelenti.

 

Legalább 22 féle vírus hordozója lehet, ezek közül Európában ebből a csípőszúnyogból már kimutatták a sárgaláz vírusát, a nyugat-nílusi vírust, a japán encephalitis vírusát, továbbá potenciális terjesztője a zika vírusnak is.

 

A tigrisszúnyogot hazánkban eléggé könnyen fel lehet ismerni a többi csípőszúnyogtól, ugyanis ez a fajta szúnyog nagyon kontrasztos színekkel rendelkezik: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. Más ehhez hasonló szúnyogfaj bizonyítottan nem él az országban. A majdnem 5 milliméter hosszú rovar legfőbb megkülönböztető jegye, hogy egyetlen fehér csík fut végig a tor hátsó részén.

 

Tojásait a tigrisszúnyog nem vízfelszínre, hanem a felszín fölötti aljzatokra rakja. Tojásai könnyen elviselik a hideget és a szárazságot is, például használt gumiabroncsok szállítása során vagy szerencsebambuszok vizében nagy távolságokat meg tudtak tenni Délkelet-Ázsiából. A tigrisszúnyogot Európában először Albániában mutatták ki, de napjainkban az kontinensen találkozhatunk vele. Figyelmeztetnek bennünket, hogy a szúnyogirtás idejére a szabadban tárolt tárgyakat, ruhákat le kell takarni vagy zárt helyre kell vinni.

 

A kezelés során és az azt követő egy órán át az ablakokat, ajtókat zárva kell tartani, a szellőztető berendezéseket pedig le kell állítani. A népegészségügyi központ arra is kitért, hogy a szúnyogok ellen egyéni védelmet is jelenthet, a szúnyoglárvák bölcsőjeként szolgáló , kisebb pangó tócsák, például vízzel teli kaspók megszüntetésével, kiürítésével. "Az emberi egészség védelme és a természetes környezet védelme szorosan összefügg egymással. Tegyünk közösen érte!" - nyilatkozott az NNK.

 

Mindannyiunknak saját felelőssége odafigyelni, hogy az irtás során ne vigyünk be szervezetünkbe az azt kárósító vegyszerekből. Ezért figyeljünk oda és tájékoztassuk a körülöttünk élőket is ennek fontosságáról.

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket