A szuperbaktériumok ellen magyarok által elő megoldással

A szuperbaktériumok ellen magyar megoldás

Szerző: Dominik96 - 2015.12.13.

Az emberiség évente legalább félmillió tonna antibiotikumot fogyaszt. Mostanában egyre több a gyógyszereknek ellenálló baktérium jelenik meg. De ezek a gyógyszereknek ellenálló baktériumok is rendelkeznek gyenge ponttal. A magyar kutatók megpróbálták azt, hogy antibiotikumok kombinálásával ezeket a gyenge pontokat támadják, egyelőre még csak laboratóriumi körülmények között, de eredményesen.

A szuperbaktérium ellen magyar megoldás

A magyar megoldás

 

A szuperbaktériumoknak is nevezett kórokozók elleni küzdelemben hozhat áttörést a Magyar Tudományos Akadémia kutatóinak felfedezése, amelyről Pál Csaba Bolyai-díjas biológus tartott előadást a Magyar tudomány ünnepén az MTA székházában. Szavai szerint az emberiség egy fegyverkezési verseny közepén áll, amiben most alapvetően a mikrobák állnak győzelemre.

 

A baktériumok olyan, néhány mikrométeres mikroorganizmusok, amelyek mindenhol ott vannak: vízben, szárazföldön, levegőben, az emberi bőr felszínén és az emésztőrendszerben. Nagy részük ártalmatlan vagy hasznos, de akad néhány fertőző megbetegedést kiváltó is, mint például a kolera, a szifilisz, a lépfene vagy a tuberkulózis kórokozója.

 

Pál Csaba az M1 – Minden tudás című műsorában elmondta, abban mindegyik megegyezik, hogy rendkívül gyorsan alkalmazkodik környezetéhez, mutációkat nagyon gyorsan halmoz fel genetikai állományában, tehát alkalmazkodási készsége briliáns.

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket