Kullancsokkal kapcsolatos tények és tévhitek

Tények és tévhitek a kullancsokról

Szerző: vargazsanett - 2020.04.20.

Magyarországon március közepétől van kullancsszezon, az időjárástól és bizonyos területektől függően. Mind a mai napig, számos tévhit kering a köztudatban a kullancsokkal kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

Kullancsokkal kapcsolatos tények és tévhitek

Tévhitek a kullancsokról


•    hogy a kullancs a fáról esik rá az emberre…
A kullancs nem mászik a fára, 1 méternél nem jut feljebb. A kullancsok élőhelye az erdő, valamint a dús aljnövényzet és a magas páratartalmú környezet.


•    hogy a csípés helyét fertőtleníteni kell, krémmel kell bekenni…
Ne fertőtlenítsük a csípés helyét! A kullancs már a vérszívás kezdetétől egy kapillárisba ereszti vissza a tápanyagtól mentes vérsavót, ezzel együtt a kórokozókat is. A fertőtlenítő szer legfeljebb – Lyme betegség gyanúját keltve -, helyi irritációt okoz, de nem éri utol a vérpályában, illetve a bőr mélyebb rétegeiben szaporodó kórokozókat. Ne kenjünk semmit a csípés helyére. Súlyos hiba, ha gyulladásgátlás céljából szteroidot tartalmazó krémet alkalmaznak. A szteroidra a Borreliák (Lyme baktériumok) hevesen reagálnak.


•    hogy a kullancsokat minden esetben meg kell vizsgáltatni, hogy nem-e fertőzöttek…

A kullancsok vizsgálatának nincs értelme, mert:
1.    A kullancsok nagy része fertőzött lehet Lyme baktériummal, tehát vizsgálat nélkül is minden kullancsot fertőzőnek kell tekinteni.
2.    Ha kimutatnak Lyme baktériumot a kullancsban, 2%-nál nem nagyobb a valószínűsége, hogy a fertőzés át is megy az emberbe, ott meg is tapad, és betegséget okoz. A pozitív lelet viszont pánikot kelt a páciensekben, az orvosokat antibiotikum-kezelésre ösztönzi. A pozitív kullancslelet után szerológiai (vér-) vizsgálatot javasolnak. A tesztek többsége azonban jelentős százalékban hamis pozitív eredményeket ad.


•    hogy ha beszakadt a kullancs szájszerve, azt minden esetben el kell távolítani, ki kell szedni…
Amennyiben beszakad a kullancs szájszerve (nem a feje!), nem szabad kipiszkálni. Ez csaknem reménytelen vállalkozás, de a beavatkozás következtében gyulladásos reakció alakul ki, amit törvényszerűen antibiotikum-kezelés követ, és előbb-utóbb (tévesen) felmerül a Lyme betegség lehetősége is.


•    hogy a kullancs eltávolítása történhet krémmel, olajjal, ecettel, gyufával…
Minden olyan manipuláció, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a parazita összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. Ezért nem célszerű kenegetni, tekergetni, ecettel, krémekkel, olajjal, gyufával bűvölni a kullancsot.
A patikában kapható, acélból készült, rugós kullancscsipesz jól használható. Ezzel úgy tudjuk a parazitát eltávolítani, hogy közben nem nyomjuk össze a testét. Ha nincs nálunk csipesz, egy cérnaszállal is el tudjuk távolítani (lásd a www.kullancs.hunyitóoldalán alul a videót).


Lapozz egyet a következő oldalra és nézd meg a többi kullancsokkal kapcsolatos tévhitet is!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket