Minőségi termékfotó okostelefonnal: így csináld!

Hogyan készíts jó minőségű termékfotókat okostelefonoddal?

Szerző: niki - 2019.12.14.

Az okostelefonok kamerái az elmúlt években sokat fejlődtek, és a legtöbb újgenerációs modell szinte csak ilyen tekintetben tér el elődjétől. Ezek az új, modern készülékek meglepően jó minőségű fényképeket képesek készíteni, de persze ehhez nem elég csak rámutatni velük valamire, és azt várni, hogy az automata mód majd mindent elvégez helyettünk.

 

Ha szeretnél igazán jó minőségű termékfogókat készíteni okostelefonoddal (például webáruházadhoz), akkor a következő útmutató neked szól!
 

Minőségi termékfotó okostelefonnal: így csináld!

A telefon kiválasztása

Már a legtöbb új, olcsóbb kategóriájú okostelefon is viszonylag jó minőségű kamerával, sőt, sok esetben kamerákkal felszerelve érkezik. Szerencsére nincs szükséged a legújabb méregdrága csúcsmodellre, hogy jó minőségű képeket készíthess. Egy durván 12 megapixeles felbontású fényképező már teljesen ideális erre a feladatra.

 

Egy iPhone 8-as, Google Pixel 2-es, Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S8, vagy ezeknél újabb (akár olcsóbb kategóriájú) modellek is megteszik majd.
 

A kellékek összeválogatása

Állvány

Az éles termékfotókhoz elengedhetetlen, hogy legyen egy állványod, ami stabilan megtartja telefonodat fényképezés közben. Ez biztosítja továbbá, hogy minden kép ugyan abból a szögből, és ugyan abból a távolságból készüljön a termékekről (ha például körbe szeretnéd fényképezni őket).

 

Ha kisebb méretű termékeket szeretnél fényképezni, akkor egy kisebb, asztali állvány is megfelel erre a célra. Ha nagyobbakat, akkor egy magasabb állványra lesz szükséged. Nem kell, hogy az állvány túlságosan strapabíró legyen, elvégre egy telefon nem túl súlyos eszköz, de azért ne is hurkapálcika vastagságú lábakat válassz készüléked alá.

 

Ha már van állványod, akkor elég, ha csak egy okostelefon-tartót veszel rá, de ügyelj, hogy a csavarmenet passzoljon hozzá!
 

Vezeték nélküli távkioldó

Ha a fényképezéshez rendszeresen meg kell érintened telefonodat, akkor még egy stabil állványon is előfordulhat, hogy némileg bemozdul majd. Ez nem ideális, ha a legjobb minőségre vágysz, éppen ezért ajánlott távkioldót vásárolni, amivel érintésmentesen készíthetsz felvételeket. Ezek általában Bluetooth-on keresztül csatlakoznak a kamerához, és meglehetősen olcsóak is.

 

Felszerelhető objektívek

Az utóbbi években divatba jöttek a több objektíves okostelefonok. Ezek persze mindenképpen hasznosak, azonban sok telefonban nem mindegyik objektív mögött helyezkedik el azonos minőségű érzékelő. Ha tehát igazán jó minőségű képeket szeretnél, érdemes külön felszerelhető objektíveket szerezned, amiket telefonod legjobb minőségű érzékelője elé csatlakoztathatsz.

 

Nagyobb termékek fényképezéséhez nagy látószögű, kisebb termékekhez pedig makró objektívet ajánlott beszerezni. Ügyelj rá, hogy az objektívek ne torzítsanak a termékeken – a vásárlók valódi arányaikban szeretnék látni, amit vesznek, ezért például egy halszem objektív nem ideális erre a célra.
 

Kamerastabilizátor

Egy fotót semmi sem tud jobban elrontani, mint egy bemozduló kéz. Ezen sokat segíthetsz egy kamerastabilizátorral, amellyel állvány nélkül is tökéletes fényképeket készíthetsz – legyen szó akár termékfotóról, akár csak egy emlékről a nyaralásról.

 

Jelenleg a legjobb ilyen készülék mobilokhoz a DJI Osmo Mobile 3, amelyet megrendelhetsz IDE kattintva. 

 

Fényképező alkalmazások az okostelefonra

Nem mindegy, hogy milyen alkalmazással készíted el termékfotóidat. A legtöbb okostelefon gyári kameraalkalmazása még megfelel valamelyest erre a célra, de legtöbbjük nem kínál elegendő kézi beállítást. Számos jobb alkalmazást letölthetsz szerencsére, amelyek már-már profi fényképező szintű kontrollt kínálnak okostelefonod kamerája felett.

 

Érdemes ellenőrizni, hogy telefonod képes-e RAW (nyers) formátumban fényképezni. A legtöbb fényképező JPEG, vagy HEIF képeket képes csak készíteni, ami ideális körülmények között (értsd: jó megvilágításban) elegendő lesz, de ha szeretnél szerkeszteni utólag a fényképeken, akkor a nyers fotók kínálják a legnagyobb flexibilitást ehhez. Egy telefon vagy képes erre gyárilag, vagy nem – egy alkalmazás feltelepítésével nem lehet „nyersképessé” tenni egy készüléket!

 

Ismerkedj meg minél részletesebben az adott alkalmazással, mielőtt „élesben” használnád, hogy ne a fényképezés közben kelljen ezzel időznöd.

 

Néhány viszonylag olcsó/ingyenes opció a „Camera+ 2” (iOS), a „VSCO” (iOS & Android), a „ProCamera” (iOS), és a „Camera FV-5” (Android).
 

 

A fényképezés előkészületei

A „díszlet” felépítése

Ehhez három kulcsfontosságú dologra lesz szükséged:


Stabil, egyenes felület: Fontos, hogy legyen elegendő helyed egy stabil, egyenes felületen, amire elhelyezheted a terméket. Természetesen az állványnak is stabil alapra lesz szüksége ennek közelében.

 

Háttér: A legjobb eredmények érdekében egy egyszínű fehér, szürke, vagy fekete (ez csak bizonyos termékekkel mutat jól) hátteret érdemes szerezned. A legjobb egy fehér lapot szerezni erre a célra, amit úgy hajlíthatsz meg, hogy a termék alá és mögé is kerüljön belőle, így nem lesz illesztés, ami meglátszódna a képen (továbbá segít fényt visszaszórni a termékre). Kisebb termékekhez használhatsz egy sima egyszínű papírlapot, nagyobb tárgyakhoz viszont nagyobb felületű háttérre lesz szükséged, amit egy falhoz, vagy állványokhoz rögzíthetsz. A lényeg, hogy a háttér teljesen kitöltse a képet, hogy ne legyen muszáj később levágni a széleiből (hacsak nem szeretnéd közelebbről megmutatni a terméket).

 

Világítás: A szórt, úgynevezett „puha” fény általában a legideálisabb a termékfogók elkészítéséhez, amit a következőképpen állíthatsz elő:

 

Ha van természetes fény, amit felhasználhatsz, a legjobb, ha ezzel dolgozol, hiszen ez ingyenesen elérhető. A világos, nem közvetlen napfény a legideálisabb erre. Világos, fehér felületű tárgyakkal fényt tükrözhetsz a termék sötét részeire, hogy minden megfelelően látszódjon. Egy kisméretű derítőlap szett jó megoldás erre – egy ilyen néhány ezer forintért beszerezhető.

 

Ha nincs elegendő természetes fény, vagy túl sűrűn változik (pl. a felhők miatt), akkor mesterséges világításra lesz szükséged. Igazán jó minőségű vakuk nem nagyon kaphatók okostelefonokhoz, ezért érdemes beszerezni egy fénysátrat, ami a kívülről érkező fényt szépen elteríti a bele helyezett termék körül. Egy ilyen szintén néhány ezer forintért beszerezhető, és ha sok terméket szeretnél fotózni, akkor megéri beruházni egybe, elvégre lényegében egy hordozható ministúdióként funkcionál.

 

Fontos továbbá, hogy minden fényforrás azonos színű (lehetőleg semleges, fehér) legyen, különben a kép különböző részei más színűek lesznek, amit később nehéz kijavítani a szerkesztéskor, ha nem értesz a retusáláshoz.

 

Tartsd észben, hogy utólag világosítani a képeken mindig egyszerűbb, mint sötétíteni – ne használj túl sok fényt, mert az így elveszett, túl világos részleteket később már nem fogod tudni megmenteni (hacsak nem használsz nyers képeket, de még akkor is érdemes elkerülni ezt).
 

A termék elhelyezése

Fontos, hogy a termék por-, karc, és ujjlenyomatmentes legyen, mielőtt lefényképeznéd, hacsak nem szeretnél később a retusálással vesződni. Távolíts el továbbá róla mindenféle olyan matricát, és címkét, amelyek nem részei a terméknek. Ez után helyezd a díszlet közepére, és állítsd be úgy a derítő felületeket (bármit is használsz erre a célra), hogy megfelelő mennyiségű fényt kapjon minden irányból.

 

Tipp: Ha egy zsákot vagy hasonló terméket fotózol, töltsd fel újságpapírral, hogy telinek tűnjön, és ne roskadjon össze.
 

 

Készítsd elő az okostelefont

Először is alaposan takarítsd le az objektívedet, és ha külön felcsatlakoztatható használsz, akkor persze azt is. Ha a telefontokod csillogó, vagy fényvisszaverő, érdemes eltávolítani, hogy elkerüld a lencsefényeket. Csatlakoztasd vezeték nélküli távkioldódat a telefonhoz (ha van) és ellenőrizd, hogy működik-e.

 

Termékfotózás az okostelefonnal

Amit ne csinálj

Először is nézzük meg azokat a rossz szokásokat, amiket mindenképpen el kell kerülnöd, ha okostelefonoddal szeretnél termékeket fényképezni egy kontrolált környezetben (nemrég épített stúdiódban).

 

Ne használd a digitális zoomot! Hacsak a telefonod nem rendelkezik több objektívvel, amelyek optikai zoomot biztosítanak, ne nagyíts bele a képbe fényképezés előtt, mert ezzel drasztikusan ronthatsz a minőségén. Ha közelebbi képet szeretnél, vidd közelebb a telefont a termékhez, használj makró objektívet, vagy vágj bele a képbe utólag, a szerkesztéskor.

 

Ne használj vakut! A telefonok beépített vakuja nem ideális jó minőségű fényképek készítéséhez. Ez lényegében egy kemény, erős fényforrás, ami nem egyenletes fénnyel világítja meg a terméket (amire egyébként szükséged lenne). Ha nincs elég fény, akkor inkább hozz egy másik lámpát, szerezz még egy derítő felületet, menj közelebb az ablakhoz, stb. – bármit, csak ne vakuzz!

 

Ne használj szűrőket! Okostelefonod biztosan sok látványos szűrőt kínál, de a terméket úgy kell bemutatnod webáruházadban, ahogy a vásárlók kézhez kapják majd. Próbáld minél természetesebben ábrázolni a terméket.

 

Amit csinálj

Ha minden a helyén van, nyisd meg a választott kamera alkalmazást okostelefonodon, és állítsd be a kompozíciót, illetve a megfelelő beállításokat. Hogy mi hol van, és milyen néven találod meg, az alkalmazásonként változik majd, de általánosságban a következőkre figyelj oda:

 

Döntsd el, hogy nyers vagy JPEG képeket szeretnél készíteni
A nyers (RAW) képek több információt tartalmaznak, mint a JPEG fotók, de több utómunkát is igényelnek, hogy a legtöbbet hozhasd ki belőlük – gondolj úgy rájuk, mint digitális negatívokra, amiket ki kell dolgozni utólag, hogy élvezhetők legyenek. Ezekhez ráadásul erre alkalmas szoftverre is van szükség. A nyers képek fájlmérete nagyobb, mint a JPEG-eké.

 

A JPEG képek inkább olyanok, mint az instant polaroidok, amiket a fényképező „dolgoz ki” és véglegesít, amikor rögzíted őket. Ezek azonnal megoszthatók, és kevesebb szerkesztést igényelnek, de kevesebbet is lehet kezdeni velük utólag a számítógépen.

 

E mellett fontos, hogy beállítsd a lehető legjobb képminőséget, amit az adott alkalmazás kínál.

 

Add meg a beállításokat
1.    Kapcsold be a rácsot, ami segít, hogy egyenes képet tudj komponálni. Ezt sok helyen „grid” vagy „grid overlay” néven találod meg a beállítások között.
2.    Fókuszálj a termékre – Válaszd a manuális fókusz (MF) opciót az adott alkalmazásban, hogy a kamera ne próbáljon magától élességet állítani, hanem oda fókuszáljon, ahová koppintasz a képen.
3.    Állítsd be a fehéregyensúlyt (white balance vagy WB) – A legtöbb kameraalkalmazás alapértelmezettként automatikus fehéregyensúllyal (AWB) dolgozik, magyarul beállítja a kép színeit, hogy semlegesek legyenek (ne túl sárgák, vagy túl kékek, stb.) Az automatikus beállítás általában egész ügyes, és utólag a fehéregyensúlyt szinte bármelyik szerkesztő alkalmazásban átállíthatod, hogy minden képen azonos legyen. Ha nem szeretnél ezzel vesződni, akkor állítsd be a legideálisabb WB presetet (előre beállított érték), amit az alkalmazás kínál, vagy – ha van erre lehetőség – add meg a saját értékeidet, amíg a kép megfelelő színű nem lesz.
4.    ISO – Az ISO, vagyis érzékenység mutatja, hogy a telefon fényképezőjének érzékelője (szenzor) mennyire „érzékeny” a fényre. A magasabb ISO értékekkel világosabb képeket lehet készíteni, de így több lehet a képeket elcsúfító „zaj” (kásás, szemcsés részek) is. Lehetőleg használj minél alacsonyabb ISO értéket, és világítsd meg erősebben a terméket, ha ez nem elég.
5.    Expóérték – A fényképező meg tudja neked saccolni a korrekt expozíciós értéket (exposure vagy EV) az alapján, amit maga előtt lát, de fontos, hogy ezt az értéket lefixáld, különben minden kép világosabb, vagy sötétebb lesz, mint az előző. Amennyiben lehetséges, válts teljesen manuális módra az alkalmazásban, ahol te adhatod meg a záridőt (shutter speed). Ennek beállításával szabályozd a kép világosságát, és ügyelj rá, hogy két kép között ne változzon.
6.    Ha az alkalmazás rendelkezik stabilizálással (image stabilization), akkor kapcsold ki – fix állványon ez csak problémát okozhat, nincs rá szükség.

 

Ha mindez kész van, készíts egy tesztképet, és nézd meg közelebbről is. Minden éles? Elég világos? Vannak sötét, vagy szemcsés (zajos) részek? Ha valami nincs rendben, ellenőrizd a beállításokat, és próbáld újra a képet. Szerencsére a „digitális film” ingyen van, ezért nem kell tartanod tőle, hogy elfogy a tekercs!

 

Ha minden rendben, akkor bizonyos termékekről közeli és távoli fotókat is készíts makró és nagy látószögű objektíveiddel (ha vannak). Ha erre nincs lehetőség, utólag is belevághatsz a képekbe, hogy kiemelj egy-egy részletet (habár ehhez minél nagyobb megapixelű kamerát érdemes használni).

 

A képek készítése között hagyj mindent egy helyen!
Lehetőleg minél kevesebbszer érintsd meg a fényeket, a telefont, és az állványt. Ha a termékről több szögből is szeretnél fényképet készíteni, akkor inkább azt forgasd, és ne a kamerát. Ezzel biztosíthatod, hogy a fények, és minden más összefüggő lesz a képek között. Ne felejtsd el újrafókuszálni, ha a termék egy másik részét szeretnéd kiemelni.

 

A képek szerkesztése

Amikor készen vannak a képek, a következő lépés kiválogatni és megszerkeszteni őket. Ez történhet egy okostelefonos alkalmazásban (a Lightroom Mobile az Adobe-tól egy ingyenes, profi megoldás erre – habár a komolyabb funkciókért fizetni kell), vagy egy számítógépes programban is. A fent említett alkalmazások szintén kínálnak szerkesztési lehetőségeket.

 

Érdemes még megemlíteni a Snapseed nevű alkalmazást is, ami az egyik legjobb fényképszerkesztő applikáció Android és iOS rendszerekre, ráadásul egyszerűen használható is.

 

A szerkesztés folyamata

Attól függően, hogy milyen alkalmazást használsz, előfordulhat, hogy exportálnod (meneted) kell a képeket a telefon galériájába, de a legtöbb alkalmazás létrehoz itt magának egy saját mappát, amit a többi szerkesztő applikáció is elérhet.

 

Ha mindent jól csináltál a fényképezéskor, akkor csak minimális szerkesztésre lesz majd szükséged. A legtöbb alkalmazásban könnyedén korrigálhatod a képek fényerejét (világosítani mindig egyszerűbb, mint sötétíteni), fehéregyensúlyát, színeit, és egyenességét.

 

Próbálj ne túlzásokba esni – a terméket természetes formájában kell bemutatnod az érdeklődő vásárlóknak, ezért hanyagold a kreatív szerkesztéseket és szűrőket.

 

Ha egy képpel elkészültél, akkor érdemes szerkesztéshez használt beállításokat elmenteni sablonként. Ezt a legtöbb alkalmazás „preset” néven jelöli, és – ha van rá lehetőség – akkor általában úgy találod meg a felületen, hogy „Save as preset”, „Add new preset”, stb. Ez azért hasznos, mert a preseteket egy koppintással alkalmazhatod a többi képre is, így nem kell mindegyiket egyenként megszerkesztened.  Nem kell minden egyes kép után új presetet elmentened – használd az elsőt, és változtass az applikált beállításokon, ha szükséges.
 Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket