Te is torrentezel? Már nem sokáig!

Te is torrentezel? Már nem sokáig!

Szerző: Dobi - 2013.12.05.

Lengyelországban egy hatalmas pert kaptak a nyakukba a filmeket letöltő magánszemélyek. Jól látod, nem atorrent szerverek üzemeltetői, hanem azok a srácok, csajok akik filmeket töltöttek le. 40.000 forintnak megfelelő összeget kell fizetniük EGY film letöltéséért! Magyarországon is előfordulhat ez, te is belekerülhetsz!
 
Te is torrentezel? Már nem sokáig!
Az ingyenes zene és filmletöltéseknek vége. Nem csak Lengyelországban, valószínűleg Magyarországon is. Sajnos ezért a cikkért nem fizetett semelyik filmgyártó, semelyik lemezkiadó, nem pénzért írom, hanem azért, hogy figyelmeztesselek, a pénztárcád bánhatja a letöltéseket. Megjegyzem ha fizetne, sokkal többet írnék róla, keressenek nyugodtan… Szóval nézzük az elsőre hihetetlen sztorit!
 

A torrentezők elfogása Lengyelországban

Az Index.hu-n megjelent cikk szerint több mint 300 lengyelnek küldött fizetési felszólítást engedély nélküli filmletöltés miatt egy szerzői jogok védelmével foglalkozó német cég egy lengyel producer megbízásából. A Fekete csütörtök című történelmi filmet Antoni Krauze rendezte, és 2011 februárjában kezdték vetíteni a lengyel mozikban. A katonaság és rendőrség által brutálisan szétvert 1970-es gdyniai tüntetésről szól.
A Baseprotect német cég az IP-címek alapján megállapította, hogy a netezők auTorrent program segítségével töltötték le a filmet. Egy ügyvédi iroda megegyezést ajánlott a letöltőknek: ha befizetnek 550 zlotyt (40 ezer forint), nem kezdeményeznek bírósági eljárást ellenük. 
 
Az ügy sokkolta az érintetteket. Különösen azon döbbentek meg, hogy az ügyvédi iroda honnan tudja a lakcímüket. Az ügyészség közölte, hogy a német cég hozzájuk fordult a személyes adatok ügyében, az ügyészség pedig az internetszolgáltatókhoz továbbította a kérést. "Ez teljesen legális" - mondták.
Az ügyvédi iroda közölte, hogy nem állnak meg a 300-nál, tovább folytatják a levelek kiküldését, sőt további lengyel filmek illegális letöltését is vizsgálják.
 

A magyar jogszabályok a torrentezésről

A cikk kapcsán megkerestük Dr. Réti István ügyvéd urat, és arról kérdeztük, a magyar törvények is lehetővé teszik hasonló perek indítását, azaz fenyeget-e Téged az a veszély, hogy hasonló levelet kapsz?  Az ügyvéd úr elmondása szerint a magyar törvények is ugyan úgy tiltják a letöltést, sőt már neki is volt olyan ügyfele, akit ilyenért pereltek be. Kérdésünkre, hogy várható-e az, hogy tömeges pereket indítanak Magyarországon, azt válaszolta, hogy ez nem kizárt, a büntetőjogi mentesség nem jelenti azt, hogy a jogosult polgári jogi igényt terjesszen elő. Ha lesz egy hasonló cég, vagy magánszemély, aki szerzői jogaiért pert indít, hasonló sikerességet érhet el idehaza is.  Sokan fellélegeztek ugyan az idén nyáron történt BTK módosítás miatt, és azt gondolták, szabadon mehet a jövedelmeszerzés célját nem szolgáló torrentezés. Ennek azonban a kiadók szerzőjogi perei vethetnek véget. Ha büntetőjogilag az ingyenes (nem üzletszerű torrentezés) nem jár következményekkel, a szerzői jog megsértését a jogtulajdonos kemény anyagiakkal büntetetheti! 
 
 
Oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel, jobb, ha ők is tudnak erről! 
Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket