notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Koronavírus műszaki vizsga: Koronavírus forgalmi engedély megújítása

hirdetes

Az autók műszaki vizsgáztatása sem kötelező, tovább érvényesek a forgalmi engedélyek is

VN

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A koronavírus járványra való tekintettel a kormány veszélyhelyzetet rendelt el. Erre való tekintettel pedig úgy döntött, hogy a kockázatok minimalizálása érdekében a veszélyhelyzetben lejáró okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig érvényesek maradnak. Ez pedig többek között a forgalmi engedélyeket is érinti.

Koronavírus alatt nem kell műszakira vinni az autót

Nem kell műszaki vizsgára menni

Többek között a forgalmi engedélyek is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet elhárulása utáni 15 napig, így nem kötelező műszaki vizsgára vinni a gépjárműveket ebben a kialakult helyzetben. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet ebben az időszakban műszaki vizsgára vinni az autót, a műszaki vizsgáztatás jelenleg is folyik az előre foglalt időpontok alapján. Elővigyázatosságból azonban javasolt eltolni az időpontot, hiszen érdemes a lehető legkevesebbet érintkezni más emberekkel, és minden olyan alkalommal inkább otthon maradni, amik csak mód van rá.

 

Nem csak a műszaki vizsgát érinti a rendelet

A veszélyhelyzetben nem csak a forgalmi engedélyeket nem kell megújítani, hanem egyetlen hivatalos okmányt sem, hiszen ezek nem vesztik érvényüket. Sem a személyazonosító igazolványt, sem a jogosítványt, mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványt nem kell megújítani, amíg a veszélyhelyzet tart.

hirdetes

 

Mi a teendő, ha mégis meg akarom újítani?

A kormányablakok, és kormányhivatalok nyitva tartanak, de csak előzetes időpont egyeztetés után fogadnak ügyfeleket. A helyszínen való sorszám húzására nincsen lehetőség. Időpontot foglalni az elektronikus ügyfélkapu rendszeren keresztül lehet, ha valaki nem rendelkezik ilyennel, akkor pedig a 1818-as kékszámon. Javasolt azonban csak tényleg a halaszthatatlan ügyek miatt felkeresni a hivatalokat magunk, és mások egészségének megóvás, a járvány visszaszorításának érdekében. 

 

Mikor ér véget a veszélyhelyzet?

Azt, hogy mikor ér véget az elrendelt veszélyhelyzet, azt nem tudni előre. Szakértők minimum egy hónappal számolnak, de az sem kizárt, hogy elhúzódik a járvány. Kínában még tavaly év végén kezdődtek el a koronavírus okozta tömeges megbetegedések, és még csak most kezdtek visszaszorulni. De ez nem jelenti feltétlen azt, hogy nálunk is ennyi idővel kell számolni, hiszen mi teljesen más helyzetben vagyunk, nem vagyunk a járvány gócpontjában, és még időben reagáltunk, szigorú szabályokat vezettünk be. Egy biztos, még nagyon az elején vagyunk, és közös összefogás szükséges hozzá, hogy mielőbb túl legyünk rajta. Éppen ezért tényleg csak nagyon indokolt esetben érdemes felkeresni a kormányhivatalokat előzetes egyeztetés után!

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Közösség

Szótár

Kerékpárzár

Ha rendelkezel biciklivel, mindenképpen szükséges hozzá egy kerékpárzár is. Akár egy... Tovább

Nőnap

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség Napi téma