notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A hírhedt Alcatraz, ahonnan megszökni lehetetlen volt

hirdetes

Tudj meg mindent az Alcatrazról

T.P.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A hírhedt börtön nem messze San Francisco-tól már bezárt elég régen. Megannyi film készült róla (ki ne emlékezni Sean Connery főszereplésével készült ”A Szikla c. filmre?), rengeteg legenda kering a helyről. Nem sok embernek sikerült onnan megszöknie, de érdekes, hogy pont most 60 éve volt a legvéresebb szökési kísérlet onnan, melyben 3 fegyőr és 2 fogvatartott elítélt vesztette életét.

Alcatraz,börtön,USA

 Az első börtönépület 1867-ben épült a Sziklán. Az itt őrzött katonák száma (merthogy az első időkben itt hadifoglyokat őriztek) folyamatosan nőtt. Az 1906-os földrengés után 176 köztörvényes bűnözőt is ide szállítottak kilenc napra, amíg San Franciscóban újjáépült leégett börtönük. Az Alcatraz 1907. március 21-én vesztette el hivatalosan is erőd besorolását, és lett katonai börtön.

A sors furcsa fintora, hogy a börtön épületét egyébként elítéltekkel húzták föl 1909 és 1911 között. Az amerikai szövetségi Igazságügyi Minisztérium Börtönhivatala később, csak 1934-ben vette át a börtönsziget kezelését és innentől kezdve tartottak itt veszélyesebbnél-veszélyesebb köztörvényes bűnözőket, olyanokat, akikre mindenki emlékezik, amikor szóba kerül az Alcatraz. Érdekesség, hogy itt senki nem kezdte meg a saját büntetését, hiszen ide csak ideszállították a máshol kezelhetetlenné vált rabokat. Az itt bebörtönzött 1500 emberből csupán kettő volt olyan, aki büntetése lejártával szabadulhatott a szikláról. Nem egy szívderítő adat.

hirdetes

hirdetes

Nem volt egy nagy börtön, hiszen „csak” 336 férőhelyes volt, a kihasználtsága általában 270 fő körül mozgott. Legismertebb „lakója” bizony a híres-hírhedt maffiavezér Al Capone volt.

Magas volt a biztonság és a fegyelem is. Az ebédlőt felszerelték olyan csapokkal, ahonnan adott esetben könnygázt tudtak kibocsátani, a rácsokat pedig duplán megerősítették. Maguknak a celláknak pedig nem volt saját zárjuk, hanem a központból volt vezérelve az egész sor ajtóinak nyitása és csukása is. A rabok egymással nem kommunikálhattak, csak a közös séta folyamán. A tilalmak megsértése természetesen súlyos büntetést vont maga után. Sokan nem tudják, de itt sose tartottak kivégzéseket, azokat a kaliforniai San Quentin börtönben hajtották végre

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Kocsma

A kocsmák napjainkra rendkívül népszerű találkozási helyekké nőtték ki magukat. A kocsmát... Tovább

Út

Az út szót leggyakrabban két vagy több pontot összekövető vonalra használják, amelyeken... Tovább

Tovább a lexikonra