notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A hírhedt Alcatraz, ahonnan megszökni lehetetlen volt

Tudj meg mindent az Alcatrazról

T.P.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Alcatraz,börtön,USA

Sok-sok film és sorozat készült róla

Érdekesség, hogy a sziget központi eleme volt a világítótorony, ami nem csak az őrök jobb rálátását segítette az esetleges szökésekhez, vagy a hajóknak a tájékozódáshoz, hanem a nyugati part megvilágosításában is fontos szerepet játszott.

Bár legendák keringenek róla, de hivatalosan élve senki nem tudott innen megszökni. Az üzemelés 29 éve alatt 14 alkalommal kísérelték meg szökést a rabok és ebben összesen 36 fogoly vett részt. Közülük 23-at elfogtak, hatot lelőttek, kettő a vízbe fulladt, a többiek pedig eltűntek, róluk azt mondják, hogy megfulladtak. Ezért is olyan gyanús többek között a történet.1963. március 21-én zárták be, mert túlságosan drága volt a fenntartása és az állapota is ezáltal rohamosan leromlott már. 1972 óta turistalátványosság, amit bőven ki is használ az állam.

És akkor a végére az „alcatrazi csata”. Hat elítélt leleményesen átmászott a rácsokon a figyelő tekinteteket kicselezvén, és bejutottak oda, ahol a kulcsokat és a fegyvereket tartották az őrök. Így gyakorlatilag övék volt a teljes börtön irányítása. Az eredeti ötlet alapján túszaikkal szöktek volna meg az ellátmányért a szárazföld és sziget között közlekedő hajóval. Balszerencséjük volt azonban, mert a külvilág előtti utolsó zár kulcsát nem tudták megszerezni, mert az az egyik őrnél volt, aki még időben észlelte a bajt, bezárta a kaput és a kulcsot pedig elrejtette. A rabok pedig hiába próbálkoztak a zár csak nem adta meg magát. Maradt hát az elbarikádozás, ami mint tudjuk soha nem szokott jóval kecsegtetni. Most sem történt meg.  Egy halott és öt megsebesült börtönőr lett az eredmény, míg nem az este leszálltjával és az áram kikapcsolásával az amerikai tengerészgyalogság bár nagy harcok által, ami három elítélt életébe került, de felszámolta az ellenálló rabok lázadását. Az életben maradtak közül kettő sorsa kivégzés, míg harmadik társuké pedig egy újabb életfogytiglan lett a sorsa.

hirdetes

És végül egy legenda: sokan úgy hiszik, hogy az épület 336 üres cellája igazából egyáltalán nem üres. Az Alcatraz állítólag az egyik leginkább kisértetjárta hely Amerikában: elhagyatott, baljós terei vándorló lelkekkel és nyughatatlan szellemekkel vannak tele. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Közösség

Szótár

Sör

A sör az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb alkoholos ital - számos hagyományos fajtáját... Tovább

Eladó lakás Balaton - a tökéletes befektetés

A Balaton szépsége még azokat is képes mindennap lenyűgözni, akik már évek óta minden... Tovább

Tovább a lexikonra