notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Egy ország két nemzet- Tüntetéshullám Ukrajnában

hirdetes

Egy ország két nemzet- Tüntetéshullám Ukrajnában

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nem jobb vagy bal, hanem kelet vagy nyugat. Folyamatos véres tüntetések, hét halálos áldozat, polgárháborús helyzet, ami akár az ország kettészakadását is jelentheti.

Nem jobb vagy bal, hanem kelet vagy nyugat. Folyamatos véres tüntetések, hét halálos áldozat, polgárháborús helyzet, ami akár az ország kettészakadását is jelentheti.

 

 

Hónapok óta tartanak az egyre véresebb tüntetések Ukrajnában, melyek már nem csak a politikáról szólnak, hanem az ukrán identitásról is. A tüntetéshullám tavaly novemberben kezdődött Kijevben, amiért Viktor Janukovics nem írta alá a szabadkereskedelmi egyezményt az EU-val, egyes elemzők szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök keze is benne lehet a dologban, hogy az egyezmény nem jött létre.

 

Ukrajna felosztottságát szó szerint kell értenünk mivel két nyelvileg, kulturálisan és politikailag is két különálló részből áll, az ország hivatalos nyelve az ukrán, de a lakosság harmadának orosz az anyanyelve. Az ország nyugati részében ukránul, míg a keleti felében oroszul beszélnek. A nyugati rész Európa felé húz, míg a keleti rész Oroszországhoz.

hirdetes

Ez magyarázza, hogy az eddigi tüntetéshullámok miért inkább a nyugati területekre korlátozottak és miért merült fel az ország végleges kettészakadásának kérdése.

hirdetes

 

Oroszul beszélők aránya (piros)

 

Ukrajna keleti területére viszonylagos nyugalom volt jellemző a tapasztalt zavargások is csak az elmúlt hétvégén terjedtek át ezekre a területekre. Ennek okai, hogy politikailag hagyományosan passzívabbnak számítanak ezek a területek a nyugati országrészhez képest és Viktor Janukovics államfő még mindig népszerűnek számít az ország keleti és déli városaiban. 

 

 

Egyes elemzők már felvázoltak, olyan forgatókönyvet, hogy ha a konfliktusok és a tüntetések, ilyen formában haladnak tovább akkor az, az ország kettészakadásához is vezethet. Európa második legnagyobb országában kelet és nyugat találkozása, az ország megosztottsága akár a végleges szétválást is eredményezheti. Azonban erről a lehetőségről a nyugati országrészben élő ukránok hallani sem szeretnének, mivel egy esetleges ország szakadás esetén gazdaságilag elképzelhetetlenül nehéz körülmények következnének be számukra, abból adódóan, hogy az ország iparának és turizmusának jelentős része a keleti országrészben található.

 

Ukrajna függetlenségét követően jól kivehető az ország politikai választási térképe. A tüntetés hullám is azokra a területekre terjedt ki, ahol a választásokon a nép Viktor Janukovics ellen szavazott. A választó vonal pontosan lefedi a nyelvi megosztottságot és a politikai pártok támogatottságát is. Az ország nyugati felében lévők jobban elfogadták az államfő Oroszországhoz való közeledését, míg a nyugati részen élő ukránok az Európához való közeledést támogatják.

 

Juscsenko és Janukovics szavazói annak idején

 

A megosztottság miatt írta a Washington Post, hogy 20 évvel a független Ukrajna létrejötte után a tüntetéshullámok nem csak a politikáról szólnak, hanem Ukrajna identitásáról, arról hogy mit jelent ukránnak lenni.

forrás: www.origo.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Tűzbiztos széf

Manapság nem elég, ha széfünk feltörés, lopás ellen nyújt általános... Tovább

Papír

A papír egy szilárd anyag, amelyre kézzel írjuk a szöveget, illetve gyakran használt... Tovább

Tovább a lexikonra