Új szabályokat vezete be az EU: erre kell ügyelni drónozáskor, drón vásárláskor 2020-tól!

Új drónszabályozás közeleg: EU-s szinten lesz kötelező mindenkire nézve!

Szerző: niki - 2019.06.19.

A drónozás minden bizonnyal az egyik legjobb, elsősorban férfiak körében űzött hobbi – de legalábbis tuti, hogy benne van az első 10-ben. A repülő kamerás drónokkal csodálatos felvételeket készíthetsz, izgalmas látószögből örökítheted meg a tájat vagy az eseményeket, de akár versenyezhetsz is vele… Azonban a drónozás sem veszélytelen…

Drón szabályozás az Európai Unióban

…És erre már világszerte egyre szélesebb körben jönnek rá a szabályhozók. Japánban például drónt vezetni csak nagyon szigorú keretek között lehet. Ott csak és kizárólag nappal, jó látási viszonyok között megengedett a drónozás, távol a tömegektől, és legfeljebb 150 méter magasra repülhet a gép – amely valljuk be a mostani, akár több kilométert is eltávolodni képes drónoknál igen szigorú korlátozás. Sőt, a japánok még egy szigorítást is bevezetni terveznek: az ittas drónvezetés náluk szigorúan büntetendő lesz! 

 

Az EU egyes országaiban szintén vannak szigorúbb és kevésbé szigorúbb szabályozások, és ne feledkezzünk meg az etikai normákról sem – azonban egyelőre ezek meg sem közelítik a Japánban érvényes törvényeket. Az EU azonban foglalkozik a kérdéssel, és 2020-ra új, átfogó szabályozást vezethet be a drónpilóták keserűségére! 

 

Európai Uniós drón szabályozás 2020-tól

Mindenkire vonatkozik

Az Európai Bizottság, tekintettel az egyre nagyobb számban elterjedő drónokra, nemrégiben egy új törvénytervezettel állt elő, és a hírek szerint meg is szavazták azt. Ez a törvény EU-s szinten minden tagállamra vonatkozik majd, és várhatóan 2020-ban kerül bevezetésre. Nem csak a profi, hivatás-szerűen drónt használókra terjed ki a hatálya, de a hobbi szinten repkedőkre is – így érdemes rá odafigyelni! 

 

Egyedi azonosítóval ellátva, regisztráció után lehet csak drónozni

A szabályozás értelmében 2020 után minden egyes repülésre alkalmas drónt egy egyedi azonosító számmal kell ellátni, amelyet az illetékes hatóságnál regisztrálni szükséges repülés előtt. Az kérdéses, hogy a korábban vásárolt drónok esetében ezt a szabályozást hogyan érvényesítik, mindenesetre az irányvonal az, hogy minden drón és drón tulajdonos beazonosítható legyen, amely a légtérbe kerül.

 

Külön engedély továbbra sem kell – az íratlan szabályokat azonban javasoljuk most is, és 2020 után is betartani!

Az EU-s szabályozás továbbra sem köti engedélyhez a drónhasználatot (egy bizonyos súly alatt), ami jó hír a hobbi drónosok számára. Természetesen, ahogy az jelenleg is van, ha komolyabb repülésre készülsz a légtérhasználati engedély kötelező, és számos olyan területet is ismerünk, ahol a repülés szigorúan tilos, és az is marad (pl. repterek közelben). 

Bár a drónozás valóban nagyszerű hobbi, ha még nem próbáltad és szeretnéd, ITT találod a legjobb kezdő drónokat, azonban kétség sem férhet hozzá, hogy sok veszélyt rejteget – amennyiben a drónpilóta nem tartja be a szabályokat.

Élőlények közelébe, tömegek fölé, szélben, túlzott hidegben szabályozások nélkül sem célszerű repülni, hiszen könnyen balesetet okozhatsz!
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket