Ahova most minden szem szegeződik: újranyitott Vuhan több, mint 10 hét után, feloldották a karantént Vuhanban

10 hét után újraindul az élet Vuhanban

Szerző: noemivida - 2020.04.08.

Vuhan városa senki számára sem ismeretlen, miután innen robbant ki a már a világ szinte minden pontjára eljutó koronavírus. A vírus miatta a városban vesztegzárat rendeltek el 2020 január 23-án, és ma, azaz április 8-án jött el az idő, amikor feloldottak minden karantén intézkedést. A kínai városnak tehát több, mint 2 hónapba telt, hogy leküzdje a koronavírust, ami úgy tűnik, hogy sikerült is, bár vannak szakértők, akik kissé szkeptikusak ezzel kapcsolatban.

Véget ért a koronavírus járvány Vuhanban

Vuhanban fokozatosan minden korlátozást feloldottak

Hupej tartomány 11 milliós fővárosában apránként, a legtöbb korlátozó intézkedést feloldották, annak köszönhetően, hogy az elmúlt időszakban nem, vagy csak nagyon kevés számú új fertőzöttet regisztráltak. A több, mint 10 hetes időszakban 60 000 megbetegedést regisztráltak és több, mint háromezer halálos áldozat volt a vírusnak a városban a hivatalos adatok szerint. Eddig az emberek a lakásukat is csak külön engedéllyel hagyhatták el, de most újra szabadon mozoghatnak.

 

Vuhanban fokozatosan indul újra az élet

Természetesen nem egyszerre indul újra minden, és tér vissza az élet a koronavírus járvány előtti, jól megszokott kerékvágásba. A mai nappal az utazásokat korlátozó intézkedéseket oldották fel, az iskolák, valamint a legtöbb közintézmény továbbra is járva tart. Bár megindult a tömegközlekedés is, egyelőre a legtöbb jármű kihasználatlan. A boltok, üzletek újranyitottak, de továbbra sem lehet csoportosan zárt térben tartózkodniuk az embereknek, a legtöbben éppen ezért a szabadtereket, parkokat használják arra, hogy újra tallózzanak rég nem látott szeretteikkel, barátaikkal. Bár egyes helyi beszámolók szerint az éttermek, boltok, kávézók és klubok továbbra is zárva tartanak, és a sport sem elfogadható kifogás az otthon elhagyására.

 

Tartanak egy második hullámtól

Kína többi részén, már hetekkel ezelőtt megindult az élet, és a gyárak is újra működésbe kezdtek. Szakértők már akkor aggodalmukat fejezték ki egy esetleges második járvány hullám fellépése miatt, egyrészt a most Kínába érkező személyek által behozott vírus, másrészt pedig, az élet újra indulása miatti személyes érintkezések élénkülése miatt is. Több helyi lakos is beszámolt arról, hogy tart tőle, hogy nagyon sokan tünetmentesen hordozzák a vírust, és a munka beindulásával újra el fog terjedni. Szakértők ezért arra kérik a lakosokat, hogy továbbra is tartsák magukat a járvány idején előírt intézkedésekhez, tartsanak megfelelő távolságokat, kerüljék a tömeget, minimalizálják az érintkezések számát, és gyakran, alaposan mossanak kezet, a szükséges használati tárgyaikat is rendszeresen fertőtlenítsék. A reptereken pedig nagyon szigorúan ellenőrzik a befelé utazókat.

 

Mindenesetre nem árt figyelemmel követni, hogy hogyan alakul a koronavírus helyzet Kínában, valamint Vuhanban, hiszen reményeink szerint hamarosan mi is a koronavírus végéhez érünk, és nekünk is meg kell hoznunk ezeket a lépéseket, de nem mindegy, hogy hogyan. 
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket