Mit jelent a biztonságos eltávolítás USB-eszközök esetén?

Tényleg muszáj leválasztani az USB-eszközöket eltávolítás előtt?

Szerző: kvothe - 2017.01.29.

Tisztázzuk végre, hogy mi a haszna az USB-eszközök leválasztásának, mielőtt kihúznánk őket a számítógépből vagy laptopból! Valóban elveszhetnek így az adatok? Tönkremehet az eszközünk?

Mit jelent a biztonságos eltávolítás USB-eszközök esetén?

Kétféle ember létezik: akik leválasztják az USB-adathordozókat és eszközöket, és vannak, akik szeretnek veszélyesen élni. De mégis mennyire rizikós csak úgy „szó nélkül kihúzni” ezeket az eszközöket? Valóban tönkre mehet így mondjuk egy pendrive?

 

Aktív másolás közben persze nem húznánk ki, de miért ne tehetnénk ezt csak úgy, amikor nem csinál semmit? A válaszhoz meg kell vizsgálnunk, hogy az számítógépen található operációs rendszer hogyan kezeli az adathordozókat.

 

 

A rendszerekben egy úgynevezett gyorsítótárazás működik, amely a cserélhető adathordozók (mint például egy USB-s pendrive) számára jobb teljesítményt biztosít. Amikor ez a gyorsítótárazás aktív és a számítógépnek valamilyen adatot kell írnia az eszközre, csak akkor hajtja végre ezeket az utasításokat, amikor elegendő feladat gyűlik össze számára. Ha ez megtörténik, akkor a gép ténylegesen az eszközre helyezi ezeket az adatokat.

 

 

Ha szeretnénk kihúzni az eszközt a gépből, de még nem gyűlt össze elegendő feladat, hogy a rendszer végrehajtsa őket, a biztonságos eltávolítás opció kiválasztásával arra utasíthatjuk, hogy most azonnal tegye meg ezt. Ekkor a számítógép, függetlenül attól, hogy szerinte ez hatékony-e vagy sem, ténylegesen átírja az adatokat az eszközre, majd egy apró üzenettel jelzi, hogy az eltávolítás (tehát kihúzás a gépből) most már biztonságos.

 

Jó, de mi történik, ha mégis csak úgy kihúzom a gépből a pendriveomat?

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket