Pozitívan változik az szja

Januártól változik az szja!

Szerző: Bbarbi - 2019.04.19.

A Világgazdaság hírei szerint januártól kedvezőbb feltételekre számíthatunk a személyi jövedelemadó tekintetében: csökken az adókulcs, emelkedik a családi adókedvezmény, nem lesznek bírságolhatóak a késedelmes adóbevallások, s ezen kívül a bevallási rendszerben is új módozatok kerülnek majd bevezetésre. 

Változik az szja

Lehetséges az, hogy mindezek hatására akár 30 000 Ft-tal is több maradjon a tárcánkban havonta?

 

Nos, a jó hír az, hogy IGEN! A Parlament által a nyár folyamán elfogadott 1 százalékpontos adókulcscsökkentés ugyanis hatályba lép, s ennek hatására a személyi jövedelemadó kulcsa 15%-ra esik vissza.

 

…és mi a helyzet a családi adókedvezményekkel?

 

A tervek szerint az elkövetkező négy évben a kétgyermekes családok adókedvezménye folyamatosan növekvő tendenciát mutat majd. Ez első körben azt jelenti, hogy a jelenlegi 10 000 Ft-os kedvezmény jövőre 12 500 Ft-ra emelkedik.

 

Ha figyelembe vesszük a fenti szja csökkenést, és a kétgyermekes családok adókedvezményét, akkor 2016-ban egy két keresős kétgyermekes család jövedelme átlagosan 120 000 Ft-tal lehet magasabb a jelenlegi keresethez képest.

 

És most lássuk, hogyan alakulnak a jövő évtől az adóbevallások!

 

Ha valakinek csak és kizárólag a munkáltatójától származik a jövedelme, és kedvezményt sem vesz igénybe, akkor nem kell adóbevallást készítenie, ugyanis helyette az adóhatóság fogja ezt elkészíteni. Ebben az esetben csakis az ún. bevallási nyilatkozatot kell majd benyújtani a 2015-ben megszerzett jövedelmekről a munkáltatónak, ill. az adóhatóságnak. Ezt 2015. január 31-ig kell megtenni.

 

A személyi jövedelemadó bevallása esetén a következő változás lép életben a jövő évtől: a részletfizetési lehetőség az eddigi 150 000 Ft-os értékhatár helyett most a 200 000 Ft-os értékhatárig kérhető, 6 hónapra, pótlékmentesen.

 

Továbbá, 2016-tól a magánszemélyeknek nem kell megfizetniük az 1000 Ft alatti adót, s ugyanígy a 1000 Ft alatti többletfizetés sem kerül kiutalásra az adóhatóság részéről. (2015-ben ez a határ 100 Ft volt.)

 

A bevallás, bejelentés, adatszolgáltatási kötelezettség elmaradása esetén januártól már nem bírságolhatóak meg a magánszemélyek (néhány kivételtől eltekintve). Innentől a NAV felszólítást küld a pótlásra, vagy a hibák kijavítására.

 

A fenti kedvezmények sok pozitív hatással járhatnak, s hosszútávon kedvezőbb anyagi helyzethez juttathatnak bizonyos családokat. Nagyon fontos azonban, hogy kellő ismerettel rendelkezzünk pénzügyeink tekintetében, s mindemellett gondoljunk jövőnkre: nyugdíjunkra, megtakarításainkra, s biztosításainkra. Hiszen sosem tudhatjuk, mit tartogatnak a következő évek számunkra…

 

Kalandra fel! ;)

 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket