notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Pozitívan változik az szja

Januártól változik az szja!

Ferfibarlang
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Világgazdaság hírei szerint januártól kedvezőbb feltételekre számíthatunk a személyi jövedelemadó tekintetében: csökken az adókulcs, emelkedik a családi adókedvezmény, nem lesznek bírságolhatóak a késedelmes adóbevallások, s ezen kívül a bevallási rendszerben is új módozatok kerülnek majd bevezetésre. 

Változik az szja

Lehetséges az, hogy mindezek hatására akár 30 000 Ft-tal is több maradjon a tárcánkban havonta?

 

Nos, a jó hír az, hogy IGEN! A Parlament által a nyár folyamán elfogadott 1 százalékpontos adókulcscsökkentés ugyanis hatályba lép, s ennek hatására a személyi jövedelemadó kulcsa 15%-ra esik vissza.

 

…és mi a helyzet a családi adókedvezményekkel?

 

A tervek szerint az elkövetkező négy évben a kétgyermekes családok adókedvezménye folyamatosan növekvő tendenciát mutat majd. Ez első körben azt jelenti, hogy a jelenlegi 10 000 Ft-os kedvezmény jövőre 12 500 Ft-ra emelkedik.

 

Ha figyelembe vesszük a fenti szja csökkenést, és a kétgyermekes családok adókedvezményét, akkor 2016-ban egy két keresős kétgyermekes család jövedelme átlagosan 120 000 Ft-tal lehet magasabb a jelenlegi keresethez képest.

 

És most lássuk, hogyan alakulnak a jövő évtől az adóbevallások!

 

Ha valakinek csak és kizárólag a munkáltatójától származik a jövedelme, és kedvezményt sem vesz igénybe, akkor nem kell adóbevallást készítenie, ugyanis helyette az adóhatóság fogja ezt elkészíteni. Ebben az esetben csakis az ún. bevallási nyilatkozatot kell majd benyújtani a 2015-ben megszerzett jövedelmekről a munkáltatónak, ill. az adóhatóságnak. Ezt 2015. január 31-ig kell megtenni.

 

A személyi jövedelemadó bevallása esetén a következő változás lép életben a jövő évtől: a részletfizetési lehetőség az eddigi 150 000 Ft-os értékhatár helyett most a 200 000 Ft-os értékhatárig kérhető, 6 hónapra, pótlékmentesen.

 

Továbbá, 2016-tól a magánszemélyeknek nem kell megfizetniük az 1000 Ft alatti adót, s ugyanígy a 1000 Ft alatti többletfizetés sem kerül kiutalásra az adóhatóság részéről. (2015-ben ez a határ 100 Ft volt.)

 

A bevallás, bejelentés, adatszolgáltatási kötelezettség elmaradása esetén januártól már nem bírságolhatóak meg a magánszemélyek (néhány kivételtől eltekintve). Innentől a NAV felszólítást küld a pótlásra, vagy a hibák kijavítására.

hirdetes

 

A fenti kedvezmények sok pozitív hatással járhatnak, s hosszútávon kedvezőbb anyagi helyzethez juttathatnak bizonyos családokat. Nagyon fontos azonban, hogy kellő ismerettel rendelkezzünk pénzügyeink tekintetében, s mindemellett gondoljunk jövőnkre: nyugdíjunkra, megtakarításainkra, s biztosításainkra. Hiszen sosem tudhatjuk, mit tartogatnak a következő évek számunkra…

 

Ebben a tekintetben érdemes szakavatott pénzügyesre bíznunk az esetleges döntéseket, hogy kellő körültekintéssel és felkészültséggel indulhassunk neki a pénzügyi labirintusok útvesztőjének!

 

Kalandra fel! ;)

 

Forrás: Világgazdaság

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Közösség

Szótár

Újság

Az újság első sorban egy kézzel fogható, papírból készülő médium, amely segítségével... Tovább

Tűzbiztos széf

Manapság nem elég, ha széfünk feltörés, lopás ellen nyújt általános... Tovább

Tovább a lexikonra