A kanadai kikötőváros nagy bajban van a szupervihar okozta károk miatt

Vancouver elszakadt a külvilágtól – Rettenetes szupervihar sújtotta a kanadai kikötővárost

Szerző: Szaka Ádám - 2021.11.17.

Rob Fleming, aki a kanadai közlekedésügyi miniszter, azt nyilatkozta, miszerint efféle viharral csak egyszer találkozni egy évszázadban. Vancouver városa két és félmillió léleknek ad otthont a Csendes-óceán partján, az égszakadás két napon át sújtotta a kikötővárost. 

A szupervihar miatt Vancouver elszakadt a külvilágtól

Ítéletidő lehetetlenítette el Vancouver lakosait a külvilágtól 

Ebben az időszakban Vancouver környéke egyébként is csapadékos, azonban most csupán a hétfői napon egy hónapnyinak megfelelő eső szakadt le a városra, emellé társult később a hóesés, valamint az eszméletlen sebességgel fújó szélvihar. A kanadai kikötővárosból két napig nem volt kiút, a kettő autópályát, amely a várost az ország többi részével köti össze, teljes mértékben ellepte a víz, földcsuszamlások változtatták járhatatlanná a kisebb utakat. Az USA határa felé vezetett az egyetlen szárazföldi út, mely nagyjából megoldást jelenthetett, azonban a viharzóna arrafelé is kiterjedt, így egy idő után az szintúgy majdnem, hogy járhatatlanná vált.

 A szupervihar nem kímélte az emberek épségét

A kegyetlen időjárás egy nővel már végzett, a Vancouvertől 250 kilométerre elterülő Lillooet városánál találták meg, az autójában. Életének egy földcsuszamlás vetett véget, ez minimum két további embert még elsodort, noha egyelőre nincs információ a hollétükről. A hatóságok attól tartanak, hogy a sár maga alá temette őket. Szemtanúi beszámoló alapján, Lillooetnél a forgalom teljes mértékben megállt a vihar következtében. Kathie Rennie, az egyik autós, arról beszélt a CBS híradójának, miszerint ő a dugóban állt, s amikor éppen visszaszállt a járműjébe, észlelte, ahogyan sikoltásokat hallató, szörnyen rémült arcú autósók menekülnek felé, akárcsak egy cunami esetén. Felpillantott, majd szembesült vele, amint a hegyoldal egyszerűen elkezdett csúszni, és több autót elsodort, amelyek útjába estek.

A kormány elrendelte a kitelepítést 

Nagyon sokan rekedtek a hegyvidékes területeken, az elárasztott településekből ezrek szorultak kitelepítésre. A közelben lévő Merritt városát mind a hétezer lakosának el kellett hagynia. 

Óvatosságból a kőolajvezetékeket egyaránt lezárták, s még a vasút segítségével sem voltak képesek tovább szállítani az árucikkeket a vancouveri kikötőből az időjárás hatására. 

British Columbia területén nem az első tragikus esemény ez ebben az évben, ugyanis a nyár folyamán a hőhullám következtében óriási erdőtüzek születtek, egész települések szűntek meg létezni. Ezek az események 500 ember életébe kerültek. 
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket