notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A világ legveszélyesebb kígyói

hirdetes

A világ legveszélyesebb kígyói

Marx Károly
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Veszélyes kígyók

2. Kispikkelyű tajpán 

Szárazföldön ennek a kígyónak van a legerősebb mérge. Színe leginkább sötétbarna, de ez az időjárástól függően változik. A hasa mindig világosabb és a feje mindig sötétebb. Testhossza elérheti a 2,5 métert is. Elsősorban rágcsálókat és madarakat fogyaszt, de olykor kisebb emlősöktől lakik jól. Tojásait más élőlények fészkébe vagy üregeibe rakja le. Tojásainak száma 10 és 20 között szokott lenni.

Az előbb említett kobrához hasonlóan, az ő mérge is neurotoxinokból áll. Egy marással körülbelül 45 milligramm mérget fecskendez áldozatába, ami pár perc alatt végez az áldozatával. Az állat nem igen agresszív, de ha veszélyben érzi magát akkor mindenkit megtámad. A mérgének az ereje: LD50 0.025 mg/kg. 

hirdetes

1. Belcher-tengerikígyó  

hirdetes

Egyes mérések szerint ennek a kígyónak van a legerősebb mérge a Földön. Társaihoz képest vékonyabb a teste, és mindösszesen 1 méteresre tud megnőni. Feketés-zöldes csíkok díszítik az amúgy sárga testét. Ami érdekes még, hogy eleven szülő, mivel a tojásból még a testében kikelnek az utódok. Ausztrália partjain, Indonéziában, Fülöp-szigeteken, Salamon-szigeteken, Új-Guineában, a Csendes-óceánban, és a Timor-tengerben is megtalálható ez az élőlény.

Elsősorban halakat és kagylókat eszik. Egyáltalán nem agresszív, így első ránézésre ártalmatlannak tűnhet. Legtöbbször halászok találkoznak ezekkel a kígyókkal mikor a hálójukba akadnak. Mivel a belcher-tengerikígyó harapása kicsit se fáj, így nem is szokták komolynak tartani, de ettől még igenis veszélyes. A méreg mytotoxint tartalmaz, ami a világ leghalálosabb anyaga. Pár milligramm elég ahhoz, hogy több száz ember életét kioltsa.

A marás bekövetkeztével pár perc után bekövetkezik a halál. Amikor a méreg elkezd hatni, hatalmas fájdalmakkal találhatja szembe magát az áldozat. Annak ellenére, hogy a legveszélyesebb kígyóról beszélünk, igen kevés a hozzá fűződő halálesetek száma, mivel ez a kígyó igen ritka. A mérgének az ereje: LD50 0.00099 mg/kg.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Arany

Az arany szinte mindig nagy értéket képviselt a történelem folyamán. Nem csak... Tovább

Iskola

Oktatási intézmény, gyakran a fiatalság ádáz ellensége. Az alapvető műveltség... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség