Itt a jövő-3D nyomtató

Itt a jövő-3D nyomtató

Szerző: szdavid - 2014.01.13.

Gondolom sokan hallottatok 3D nyomtatókról és talán már nem is tűnik annyira futurisztikus dolognak, mint néhány éve. Napjainkban már rengeteg cikk és videó kering az interneten, hogy mi is ez a technikai vívmány pontosan, milyen remek dolgokat lehet vele csinálni és az hogy-hogyan fogja befolyásolni a jövőnket.

Gondolom sokan hallottatok 3D nyomtatókról és talán már nem is tűnik annyira futurisztikus dolognak, mint néhány éve. Napjainkban már rengeteg cikk és videó kering az interneten, hogy mi is ez a technikai vívmány pontosan, milyen remek dolgokat lehet vele

Egy kis ismertető

A Wikipédia szerint a 3D nyomtató egy, olyan eszköz, mellyel háromdimenziós tárgyakat tudunk készíteni térbeli digitális modellekből. A 3D nyomtató apró részek összeforrasztásával készít tárgyakat, szemben a hagyományos megmunkálással, melynek folyamata pont az ellentettje a 3D nyomtató működésének. A 3D nyomtató századunk egyik legforradalmibb találmánya, mely az idő haladtával egyre alacsonyabb áron lesz elérhető.

Röviden a működését összefoglalva elmondhatjuk, hogy egy tervező vagy egy 3D animációs szoftver segítségével kezdődnek el a folyamatok, majd egy 3D szkenner segítségével készíthető el a digitális modell. A következő lépésként a gép beolvassa modell adatait és egy egymásra illeszkedő rétegeket készít.  Ezek a rétegek megegyeznek a virtuális modell részleteivel és egymáshoz tapadnak. A nyomtató az eljárási módnak köszönhetően szinte mindent elő tud állítani. Egy modell kinyomtatása a mai technikai feltételek mellett a nyomtatandó dolog bonyolultságától függően néhány órát vagy néhány napot vesz igénybe.

 

Mit sikerült eddig nyomtatni?

Összegyűjtöttünk egy-két érdekességet, melyet 3D nyomtató segítségével hoztak létre. Vannak köztük igazán meglepő és első hallásra talán elég bizarr dolgok is.

 

Az egyik legfurcsább ám annál kiemelkedőbb alkotás egy élő máj létrehozása volt!!! Egy Organovo nevű cég májsejtek egymásra nyomtatásával hozott létre egy élő májat, mely 40 napig működött. Az elkészített máj pontosan úgy viselkedett, mintha igazi volna és, ha megoldják az érrendszer integrálását is akkor,nem csak pár hét lesz az élettartama a „kinyomtatott szervnek”.

 

Az első fémalapanyagból készült pisztolyt egy amerikai cég a Solid Concepts készítette el. A lőfegyverrel 50 lövedéket voltak képesek kilőni!!!

 

 

Elkészítették a világ első 3D nyomtatott könyvborítóját, mely elképesztően jól sikerült. Egy a jövőben játszódó regénynek nem is képzelhetnénk el ötletesebb borítót. Az alkotás elkészítése egy-két finomhangolás után is 15 órába telik, de a limitált kiadású könyvekhez a rajongók az eredeti ár ötszöröséért 150 dollárért már hozzá juthatnak.

 

A világ első nyomtatott szobáját több hétig készítették, de a látvány igazán pazar lett. Nagy kérdés, hogy milyen jelentősége lesz ennek a technikának az építészetben, de nagyvalószínűséggel a választ pár éven belül megkaphatjuk.

 

Pár éve készítették el az első 3D nyomtatott autót, ami első ránézésre elég „egyedinek” tűnik. Ami a legfontosabb az autót nem csak előállítani sikerült, hanem még használni is lehetett.

 

Te megennél egy nyomtatott süteményt? Lehet csak idő kérdése és hozzá kell szoknunk, hogy ételeink nem sütve, hanem nyomtatva készülnek. 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket