December 10-én csodálatos bolygó együttállás szemtanúi lehetünk

Magyarországon is megfigyelhető lesz a csodás égi jelenség, amely december 10-én kezdődik

Szerző: Szaka Ádám - 2021.12.01.

December 10-én, a téli esti égbolton, a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter, valamint a Holdunk fognak egymás mellett állni, legalábbis a Földről így láthatjuk majd ezt a jelenséget. A naplementét követően egyre inkább látványossá válik majd, valószínűleg 17 óra környékén már tapasztalható lesz az égi jelenés.

December 10-én négy bolygó együttállása következik be

Ritka és csodás esemény a téli égbolton

A négy égitest, a Vénusz, Szaturnusz, Jupiter, és Hold együttállása a téli égboltot fogja díszíteni december 10-én. Szerdán adta ki azt a közleményt a Svábhegyi Csillagvizsgáló, amit az MTI idézett, mely szerint a december 10-i éjjelen kozmikus vonal formájában tündökölnek majd az égitestek. A csillagászok kijelentése alapján, a fényes objektumok 15-20 fokos távolságban fognak állni egymástól. Tiszta idő esetén az együttállás megcsodálásához még távcsövet sem kell majd igénybe venni, szabad szemmel gyönyörködhetünk a szépséges eseményben. 

17 órakor már a szemünk elé tárulhat az égboltbéli előadás 

A Vénusz, amelyet hagyományosabb nevén Esthajnalcsillagként ismerhetünk, akkora fényességgel fog bírni, aminek következtében már minden bizonnyal a napnyugta pillanatában szemügyre vehetővé válik.

Őt fogja követni a Szaturnusz, amikor a sötétedés beköszönt, felismerhetjük majd a narancssárgás árnyalatú csillogásában. A korongját szintén látni lehet, noha ehhez szükség lesz olyan távcsövekre, amiknek 20-30-szoros a nagyítási készsége. 

A Jupiter is nagyszerűen látható képet ad majd magáról december 10-én, és, hogyha valaki rendelkezik egy legalább 10-szeres nagyítással bíró távcsővel, úgy ő abban a szerencsés helyzetben találhatja magát, hogy még a bolygó körül keringő Galilei-holdak felbukkanásának is tanúja lehet. Baloldalon az Európa és az Io, a jobbján pedig a Ganymedes, valamint a Callisto bukkanhatnak elő. Nagyobb nagyítást alkalmazva a bolygó egyenlítői felhősávjai tűnhetnek fel, ráadásul a felhőörvények, fodrozódások szintúgy láthatóvá válhatnak.

A Hold lesz az utolsó tagja a bolygók sorozatának. Amennyiben rendelkezünk kézitávcsővel, úgy észlelhetjük rajta a krátereket, köszönhetően a fény-árnyék határoknak, sőt a holdi tengereket egyaránt megpillanthatjuk. 

Az újév is tartogat érdekességeket 

Szilveszter idején az együttálláshoz csatlakozni fog a Merkúr, ezért január 4. napján a Vénusz-Merkúr-Hold-Szaturnusz-Jupiter ötösfogatával szembesülhetünk majd. A közleményben kijelentették, hogy ezeket a csodás látképeket a Svábhegyi Csillagvizsgálóban, a fővárosunkban található legnagyobb távcsővel is lehetősége nyílik az embereknek megtekinteni. 
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket