Olaszországban a Decathlon búvármaszkjait is bevetik a koronavírus ellen

Olaszországban a Decathlon búvármaszkjait is bevetik a koronavírus ellen

Szerző: noemivida - 2020.03.27.

Példátlan összefogásnak lehetünk szemtanúi a hirtelen kibbant koronavírus járvány kapcsán. A világ nagy vállalatai ugyanis mind-mind beszálltak a koronavírus elleni harcban, mi is írtunk róla korábban, hogy több autógyár is felajánlotta segítségét lélegeztető gépek gyártásában, de például a luxus parfümöket gyártó Louis Vuitton is átállt kézfertőtlenítők gyártására, és éppen ma jelentette be a MOL hogy néhány üzemüket ők is átalakítják erre a célra, deez csak néhány példa a számtalan segítségből. És persze a Decathlon sportszerwebáruház sem maradhatott ki, ő is kiveszi a részét, nem is akárhogyan.

Decathlon búvármaszk a koronavírus ellen

A kritikus helyzetben szükség van a nagy ötletekre

Mind tudjuk, hogy Európa szerte, de főleg Olaszországban nagyon megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma. A maszkokból, kézfertőtlenítőkből, lélegeztető gépekből, és egyéb orvosi eszközökből óriási a hiány, hiszen senki sem volt felkészülve ilyen nagy tömegű megbetegedésre, amit a koronavírus okozott. Nagyvállalatok, kisvállaltok, és innovatátorok mind-mind dolgoznak rajta, hogy hogyan lehetne megoldani ezt a válságos helyzetet. Egy startup pedig bedobott egy eddig működőképesnek tűnő ötletet.

 

Az Isinnova Startup együttműködik a Decathlonnal

Az egyébként 3D nyomtatással foglalkozó Isinnova startupnak ugyanis az az ötlete támadt, hogy a légzési nehézségekkel küzdő koronavírusos betegeken egy speciális ventilátorral ellátott maszk segíthet. Miután több korházzal konzultáltak, arra a megállapításra jutottak, hogy valóban működhet az ötlet, csak egy erre a célra alkalmas maszkra van szükség. A francia Decathlon pedig örömmel állt rendelkezésükre, és felajánlotta, hogy alakítsák át búvármaszkjaikat erre a célra.

 

Búvármaszkokat használnak Olaszországban a koronavírus ellen

Ennek megfelelően el is készült a speciális ventilátorral felturbózott búvármaszk, amit már le is teszteltek. A teszt pedig sikeresnek bizonyult. Így a Isinnova startup segítségével a Decathlon is kiveszi a részét koronavírus elleni küzdelemben. A maszk azzal a céllal született, hogy a kapacitás hiányban lévő kórházakban segítse a betegek ellátását, így kereskedelmi forgalomban nem kapható. A kezdeményezés teljesen nonprofit, a startup még a 3D nyomtatáshoz szükséges terveket is közétette, ami ide kattintva érhető el, így bárki előállíthatja a készüléket egy búvármaszk birtokában.

 

A magyarországi leányvállalat azonnal megszólalt

A Decathlon közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy a szóban forgó búvármaszk koronavírussal való védelmére semmilyen orvosi bizonyíték nincsen. A maszkot eredetileg búvárkodáshoz tervezték, más célú használatra nem tesztelték le, így hatékonyságáról nincsenek információik. Azt is kiemelte a cég, hogy nem ajánlott semmiféle otthoni módosítást elvégezni a maszkon, hiszen ez akár a levegő megfelelő áramlását is megváltoztathatja. Persze kitértek arra is, hogy folyamatosan folynak a kutatások, arra irányulva, hogy más célra is felhasználhassák a maszkokat.  
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket